Könnyfakasztó a hagymák minősége!

Legalapvetőbb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott fűszernövényünk, a vöröshagyma ez évi hozama messze a sokévi átlag alatt maradt, és minősége sem megfelelő. A Teszt plusz Magazin által vizsgált tételek alig több, mint harmada volt maradéktalanul alkalmas fogyasztásra!

GazdanetO. Horváth György2010. 11. 24. szerda2010. 11. 24.

Kép: Lilahagyma zöldség vágódeszka kés 2010.01.03. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Könnyfakasztó a hagymák minősége!
Lilahagyma zöldség vágódeszka kés 2010.01.03. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

A Teszt Plussz Magazin huszonnégy vásárlási tételben, áruházláncok és piacok hagymakínálatát tekintette át. Az érzékszervi vizsgálat eredménye az előzetes várakozásokat is alulmúlta: a huszonnégy, többségében kilós, hálós kiszerelésű vöröshagymából mindössze kilenc egységcsomag bizonyult hibátlannak, fogyasztásra maradéktalanul alkalmasnak. A többinél több-kevesebb hagymafejben kezdődő vagy előrehaladott rothadás jelei voltak észlelhetők, de akadt olyan áruház is, ahol már a polcokon is átható szagú, emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlan hagymacsomagokat kínáltak.

A véletlenszerűen kiválasztott áruházi és piaci minták között négynél német importra, a többinél magyar eredetre utaló megjelölés szerepelt. A szakemberek tapasztalatai szerint zöldségfélék esetében is egyre gyakoribb a megtévesztő eredet-megjelölés: a külföldön termett árut gyakorta magyarnak tüntetik fel. Bár nem jogszabályellenes, ugyanakkor mégis ironikus, ha egy makói székhelyű forgalmazó cég csomagján ott virít: származási ország Németország.

A rendkívül gyenge minőségű idei vöröshagyma-kínálat csak részben írható az időjárás számlájára. A sok csapadék ellenére, ha a hagymát időben takarítják be, ha a szárítás és a tárolás előírásszerű, amennyiben a kereskedők, az áruházláncok megfelelő körülmények között tárolják, a minőségi hibák egy része kiküszöbölhető. A belsőhibás, baktériumos, fuzáriumos, botritiszes hagymafejek csak idő kérdése, mikor válnak fogyasztásra teljesen alkalmatlanná, ezért idén nem ajánlott nagy tételben bespájzolni. A fogyasztók dolga azért sem könnyű, mert a belül rohadt, penészes vöröshagyma gyakorta külsőleg még szép, tetszetős.

Hogy mit tehet a vásárló? Egyrészt ne előrecsomagolt, hálós kiszerelésben vásároljon, hanem amennyiben módja van rá, válogasson maga. Ha egy tételen belül puha, penészes, rothadt hagymát találunk, nagy az esélye annak, hogy az egészségesnek látszók közt is sok a belül selejtes. Ha ilyenből nagyobb mennyiséget veszünk, az odahaza tárolva rövid időn belül fogyasztásra alkalmatlanná válik. Ezért inkább csak pár napra, legfeljebb 1-2 hétre elegendőt vásároljunk, javasolja a Teszt Plussz magazin.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek