Gőgös: a vidék fekete éve lesz 2011!

Az ország mezőgazdasági területének tizede víz alatt van, a földbe ősszel beleerőltetett gabona állapota katasztrofális, a takarmányárak az egekben, a sertés-felvásárlási árak pedig a mélyben. Nap mint nap azt látjuk, hogy házakat önt el a víz, embereket kell kiköltöztetni. A kormány hibás lépésekkel válaszol minderre.

Gazdanet2011. 01. 17. hétfő2011. 01. 17.

Kép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gőgös: a vidék fekete éve lesz 2011!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A gondok érdemi kezelése helyett az Orbán-kormány csak a vidékfejlesztési források növekedését hangoztatja. A baj csak az, hogy az ígéretekből nem lehet vetőmagot, műtrágyát, takarmányt és horror összegbe kerülő gázolajat venni. A Vidékfejlesztési Minisztérium sikertelenségét igazolja, hogy elszállnak azok az ígéretek, amelyek a kárenyhítési alap jelentős összegű kiegészítését hangoztatják – állítja közleményében Gőgös Zoltán, a Mezőgazdasági bizottság alelnöke, országgyűlési képviselő.

„A kormányzati ígéretek ellenére a kárenyhítési alapból 2010-ben előleg kifizetés nem történt. A 4 milliárd forint költségvetési forrás csak 3% mértékű kártalanítást tesz lehetővé, ami megalázóan kevés. Az MSZP kormány idején, amikor a szabolcsi almatermelőket kellett segíteni ez az arány 45% volt.

Nem lenne tisztességes, ha a természeti katasztrófákért is a kormányt tennénk felelőssé - amit persze a Fidesz ellenzékből folyamatosan sulykolt - de az elvárható lenne a bajban, hogy a Debreceni Stadion és más presztízs beruházások megépítése, a magas jövedelműeknek juttatott több 100 milliárdos adókedvezmények helyett a gondban lévő kistelepüléseket és a gazdákat segítsék.

Sok-sok kérdés merül fel bennünk, szocialistákban. Úgy gondoljuk, a problémák hatékony kezelése érdekében, a kétharmados politikai gőg helyett alázatos szakmai munkára, sokkal szélesebb körű társadalmi egyeztetésre lenne szükség.

- A kistelepüléseken nemhogy körzeti rendőr nincs, de már településőr sem járja az utcákat, miután a kormány ezt a támogatást is megszüntette.
- A közcélú foglalkoztatás felszámolásával falusi intézmények fenntartása és több tízezer munkahely kerül veszélybe, miközben sokkal több ember kellene az árkok tisztítására, a keletkezett károk felszámolására.
- Hogyan fog a nyugdíjas néni valóban kitűnő minőségű, garantáltan dioxinmentes házi tojása a kisvárosi piacra kerülni, ha a kormány megszünteti a nyugdíjasok utazási kedvezményét?
A falvakban élő embereket nem lehet becsapni. A Fidesz kormány által folyamatosan hangoztatott, de még ki nem fizetett 593 milliárd forint támogatás valóban jelentős összeg, de majdnem 40 milliárddal kevesebb, mint 2009-ben a szocialista kormány által a gazdáknak juttatott 631 milliárd forint.” – áll a közleményben.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek