Lefagyasztják az uniós disznók tízezreit

Egész gyors választ ad a hetek óta zuhanó európai sertésárak miatt kialakult veszélyes piaci helyzetre az Európai Unió. Dacian Ciolos agrárbiztos szerint néhány napon belül megszülethet a döntés a támogatásokról.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 25. kedd2011. 01. 25.

Kép: Kapuvár disznó sertés hús üzem állat feldolgozás élelmiszer ipar munka 2009 09 12 Fotó: Kállai Márton

Lefagyasztják az uniós disznók tízezreit
Kapuvár disznó sertés hús üzem állat feldolgozás élelmiszer ipar munka 2009 09 12 Fotó: Kállai Márton

Az Európai Unió hamarosan támogatást ad a sertéshús magántárolására. Ezzel gyorsítva meg a készletek kivonását a piacról – a tárolás fagyasztóházakban több hónapig történhet -, mely remélhetőleg az árak emelkedéséhez vezethet. Erről napokon belül dönthet az EU.

- Remélem, hogy ez az intézkedés megadja a szükséges jelzést ahhoz, hogy a piacokon stabilizálódjon a helyzet, és a sertéstartók jövedelmét ne terheljék újabb nehézségek - fogalmazott Ciolos.

A tagállamok egy részének megítélése szerint a sertéshús ára túlságosan alacsony a magas takarmányárakhoz képest. Néhány más tagország szerint viszont az áraknak szabadpiaci viszonyok között kell mozogniuk. A magántárolás azzal tud segíteni a helyzeten, hogy a gazdák vissza tudják tartani a hús eladását, amíg az árak nem javulnak kellőképpen a piacokon - fejtette ki Ciolos. Hozzátette: dolgoznak azon is, hogy az intézkedés végrehajtása egyszerűsített eljárás mellett folyjék le.

Ahhoz, hogy az akció hatással legyen az uniós piacra több tízezer sertést, illetve azok húsát kell ideiglenesen kivonni, tárolni. Hogy ez mekkora tétel, arra itt egy példa: Magyarországon hetente 40-45 ezer sertés vágnak le a húsipari cégek.

Ezek is érdekelhetnek