Mérgezés: ezer farmra kerül lakat!

Németország Alsó-Szászország tartományában dioxin nyomokat találtak a tojásokban, emiatt elővigyázatosságból bezártak ezer agrárvállalkozást.

Gazdanet2011. 01. 04. kedd2011. 01. 04.
Mérgezés: ezer farmra kerül lakat!

Az érintett baromfitermesztő gazdaságoknak, valamint sertés- és pulykatenyésztőknek megtiltották a tojás és húst eladását - jelenti a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), melyet a Világgazdaság idéz. Emellett Németország más szövetségi tartományaiban is megtiltották a gazdáknak termékeik értékesítését.
A tartományok telefonkonferencia során megegyeztek arról, hogy minden olyan farmot bezárnak, amelyek netán fertőzött állati tápanyagot vásároltak. A fertőzésről eddig annyit tudni, hogy a láncolat elején szennyezett zsírsav áll, amelyet állati takarmányba kevertek. Az is egyértelmű, hogy olyan tojások kerültek szupermarketekbe, amelyekben a dioxin túllépte a megengedett felső határt.

Hétfőn 8 ezer kotlós tyúkot vágtak le, mert a tojásaikban a megengedett dioxinmennyiség négyszeresét találták. Egy állatorvosi szakértő csoport szerint mintegy 120 ezer tonna szennyezett tojás kerülhetett a polcokra, hogy pontosan hova, azt egyelőre nem tudni. Bár a hivatalos álláspont szerint a dioxinos tojás rövid ideig és kis mennyiségben történő fogyasztása nem okoz egészségkárosodást, az illetékes hatóságok jelenleg a kockázat minimalizálásán dolgoznak.

A FAZ emlékeztet arra, hogy Németországban mér tavaly májusban is volt dioxinbotrány. Akkor a biotojásokban fedezték fel a mérgező anyagot, amelyekbe Ukrajnából származó takarmánykukoricával került a méreg.

Ezek is érdekelhetnek