Tovább terjedt a gyilkos járvány

Rendőrök járőröznek a bolgár–török határ menti bolgár faluban, Rezovóban. A nem ott lakóknak mától, január 17-étől kezdve se ki, se be nem lehet járniuk három hónapig – addig tart ugyanis a ma életbe lépett karantén. Bebizonyosodott ugyanis: a rezovói állatoktól vett vérmintákban jelen van a száj- és körömfájás vírusa. Az engedéllyel kilépő járműveket gondosan fertőtlenítik.

GazdanetKirály Farkas2011. 01. 18. kedd2011. 01. 18.

Kép: Gábortelep, 2009. március 14. Laurovits István gazdálkodó és malacai. Sertésmegbetegedés. Fotó: Ujvári Sándor

Tovább terjedt a gyilkos járvány
Gábortelep, 2009. március 14. Laurovits István gazdálkodó és malacai. Sertésmegbetegedés. Fotó: Ujvári Sándor

Rezovo a második Burgasz megyei település Koszti után, ahol felütötte fejét a betegség. „Koszti faluban a hatóságok drasztikus módon semmisítették meg az állatállományt, és ez vár a rezovói állatokra is” – nyilatkozta a médiának Dr. Jordan Vojnov, az állatorvosi szolgálat igazgatója. A Rezovóban  élő mintegy 90 szarvasmarhát, 60 juhot, 50 kecskét és 50 sertést már összeterelték egy csűrbe, ott töltik el a megsemmisítésig hátralévő kevés időt. A gazdáknak százszázalékos kártérítést ígért a kormány, legalábbis Bojko Borisszov miniszterelnök és Miroszlav Najdenov agrárminiszter többször is ezt nyilatkozta.

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta abbéli szándékát, hogy 50-60 százalékát állja a gazdálkodók kártérítésének – legalábbis Koszti esetében. A Bizottság által ilyen körülmények között kifizethető összeg a károk 75 százaléka lehet, de eddig 60 százalékos hozzájárulásnál nagyobbra nem volt példa. Az unió állatorvos szakértői hamarosan Bulgáriába érkeznek, hogy ellenőrizzék az országban a száj- és körömfájás megelőzésére életbe léptetett intézkedéseket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek