Uniós felszólításra enyhítjük a sertésszigort

A magyar hatóság felülvizsgálja a múlt hét szerdán hozott intézkedéseit, mely a német sertéshús és hústermékek behozatalára vonatkozott. Ma küldjük ki Brüsszelbe az új feltételrendszerről szóló dokumentumot. A dioxin-ügy miatt az importot élelmiszer-biztonsági vizsgálatokkal szinte ellehetetlenítette Magyarország. Ennek örültek az állattenyésztők, háborogtak miatt a termelésük fenntartását import nélkül elképzelhetetlennek tartó húsiparosok.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 26. szerda2011. 01. 26.
Uniós felszólításra enyhítjük a sertésszigort

Felülvizsgálják a magyar hatóságok azt a határozatot, melyet a dioxinbotrány miatt közvetlenül vagy közvetve Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertéshús-készítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozására hozott - közölte Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. A módosított határozatot ma továbbítjuk az Európai Bizottságnak jóváhagyásra - tette hozzá az országos főállatorvos, aki szerint a dioxin-ügyről szóló német beszámolók, és a kilátásba helyezett német intézkedések alapján szükséges a magyar határozat módosítása.

Az elmúlt napokban alkalmazott szigorú vizsgálatok során sem találtak dioxinnal szennyezett termékeket, összességében megállapítható, hogy a német termékek biztonságosak - mondta a szakember. Ugyanakkor a magyar hatóságok továbbra is fontosnak tartják a magyar fogyasztók védelmét, ezért szigorú ellenőrzések maradnak érvényben, mert csak így garantálható a magyar fogyasztók teljes biztonsága - tette hozzá Kardeván Endre.

A magyar intézkedést hivatalosan az EU Bizottság nem kifogásolta, csupán szóbeli kérés hangzott el az intézkedés megváltoztatására. A mostani dioxinbotrány miatt az Európai Bizottság egészségügyi biztosa John Dalli négypontos javaslatot terjesztett elő a további hasonló esetek megakadályozására.

Magyarországra havonta mintegy 90-150 ezer tojás érkezik külföldről, évente pedig mintegy 150-160 ezer tonna sertéshúst hoznak be az országba máshonnan, ennek mintegy harmada, azaz 50 ezer tonna származik Németországból – írta az MTI.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek