Elérte a válság a pulykaágazatot is

A mai előrejelzések szerint mintegy 10 százalékos csökkenésre számítanak a pulykaágazat szereplői az idén, elsősorban a takarmányok és az energia folyamatos drágulása miatt.

GazdanetO. Horváth György2011. 03. 06. vasárnap2011. 03. 06.

Kép: bikal pulyka tenyészet farm állattartás szárnyas 2010 03 08 Fotó: Kállai Márton

Elérte a válság a pulykaágazatot is
bikal pulyka tenyészet farm állattartás szárnyas 2010 03 08 Fotó: Kállai Márton

A takarmányárak emelkedése kiszámíthatatlanná teszi a termelési költségeket és veszteségeket okoz – mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója. Korábban a három nagy pulykapiaci integrátor – a szarvasi Gallicoop Zrt., a kecskeméti Gallfood Kft. és a sárvári SáGa Zrt. – a tavalyihoz hasonló, csaknem 100 ezer tonna pulyka előállításával számolt 2011-ben, de ma már nem várható, hogy az ágazat meg tudja őrizni tavalyi termelési szintjét – olvasható a Baromfi Terméktanács honlapján. A termékpályán ugyanis mára jelentős bizonytalanságot váltottak ki a változó – többnyire felfelé mozgó- takarmányárak, amelyek kiszámíthatatlanná tették a termelési költségeket és veszteséget okoztak.

A visszaesés ugyanakkor később lesz érzékelhető, mert a pulykaágazat – a faj biológiai sajátosságaiból fakadó hosszú hizlalási idő miatt - egyfajta kényszerpályán mozog – húzta alá Csorbai Attila. „Függetlenül” a magas takarmányköltségektől a legkisebb veszteséget akkor éri el a termelőket, ha a hirtelen felszámolás helyett végig hizlalják állományaikat – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetnek