LMP: a kormány ne a sertésgyárakat támogassa!

Az ökopárt szerint újra kell gondolni az állattartás hazai rendszerét, mert a rendkívül magas takarmányárak miatt az évek óta válsággal küzdő magyar állattartás immár súlyos krízisbe jutott, amire a sertés- és baromfitartók ma tüntetéssel hívták fel a figyelmet.

Gazdanet2011. 03. 31. csütörtök2011. 03. 31.

Kép: Kerekegyháza, 2009. november 27. Peczelák Lajos sertéstenyésztő. Fotó: Ujvári Sándor

LMP: a kormány ne a sertésgyárakat támogassa!
Kerekegyháza, 2009. november 27. Peczelák Lajos sertéstenyésztő. Fotó: Ujvári Sándor

Az Orbán-kormány eddig sem az állatállomány csökkenését, sem a hazai tenyésztők tömeges megélhetési gondjait nem tudta orvosolni. Az eladásra kerülő hús minőségét ellenőrző hatóságokat leépítették, virágzik a magyar sertéshús eladását megnehezítő bizonytalan eredetű húsok importja, és a jelentős környezeti terhelést okozó, nagyüzemi állattartó telepek nyertek teret a családi gazdálkodások rovására.
 
Az LMP szerint a látszatmegoldások és tízmilliárdokba kerülő rögtönzések helyett az állattartás teljes hazai rendszerét újra kell gondolni. Meg kell teremteni az itthon termelt, génmódosítás-mentes takarmányellátás biztonságát. Fel kell gyorsítani a jogosan igényelt állatjóléti támogatások kifizetését, ugyanakkor ezeket és a termelők olcsó forgóeszközhitelhez juttatását is a hosszú távú fenntarthatóság kritériumaihoz kell kötni. A nagyobb élőmunka igényű, zárt anyagforgalmú, alacsonyabb energiaigényű állattartást kell ösztönözniük. Újra meg kell teremteni a magasabb hozzáadott értékű termékeket előállító háztáji állattartás feltételeit.
 
Szükség van az állattartáshoz kötött támogatási feltételrendszer átdolgozására is, mivel jelenleg ezek nagy része a hatalmas sertésgyáraknál landol, és tovább rontja a hústermelés környezeti mérlegét, valamint a kisgazdaságok túlélési esélyeit. A támogatásokat a kisléptékű, kevésbé intenzív, az állatjóléti és a környezetvédelmi elvárásoknak megfelelő állattartók felé kell irányítani. Képzésekkel kell elősegíteni az állatokkal való jó bánásmód elterjedését is. Támogatni kell a kisebb termelők szövetkezését és a termelés-feldolgozás integrálását, mert ez biztonságot adhat számukra a nagy termelőkkel szemben, a fogyasztóknak pedig megbízható minőséget nyújt. Az LMP szerint újra meg kell erősíteni az élelmiszerbiztonságért felelős hatóságokat, és rendet kell tenni a piacon, hogy az ellenőrizetlen minőségű, sokszor érthetetlenül olcsó, ismeretlen forrásból származó importtermékek ne szorítsák ki az üzletekből a magyar takarmányon hizlalt magyar sertéshúst.

Ezek is érdekelhetnek