Nem adja fel a VM!

Bár korábban már kétszer is hiába próbálkozott, úgy tűnik, az agrártárca nem adja fel az adócsökkentési harcot. Legalábbis már kidolgozott néhány áfa-variációt, ami viszont több százmilliárd forinttal mérsékelné az állami bevételt.

GazdanetO. Horváth György2011. 03. 21. hétfő2011. 03. 21.
Nem adja fel a VM!

Három verzióban készít újabb kormányjavaslatot az élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentésére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – tudta meg az agromonitor.hu. A tárca 5 százalékra mérsékelné a mai 25 és 18 százalékos kulcsokat. A minisztérium elsősorban a válságban lévő sertés- és baromfiágazat termékeinek áfáját csökkentené, ami 44 milliárd forintot érintene. A második tervezet e termékkört kiegészítené a kenyérrel és a tejjel, a harmadik pedig a tojással és az étolajjal. A VM számításai szerint évi 240 milliárd forint költségvetési bevételkiesést okozna, ha valamennyi alapvető élelmiszerre 5 százalékos áfa lépne életbe. A veszteségek jelentős része viszont megtérülne, mert többletbefizetések származnának abból, hogy a gazdaság kifehéredne, a fogyasztás pedig nem esne vissza – hangoztatják ágazati szakértők. Döntés csak az év végén születhet. Így az esetleges adóváltozások csak 2012-től léphetnének életbe.

Ma komoly gondokat okoznak a gabonaágazati áfacsalások is, amelyek éves szinten tízmilliárdos nagyságrendűre tehetők. A gabonatermelők és a gabonakereskedők részben számla nélkül adják-veszik a terményt, így a költségvetést itt is veszteségek érik. Emellett az országban kettős árrendszer alakul ki, amely miatt a legálisan működő vállalkozások versenyhátrányba kerülnek. Ezért ágazati szakértők a 25 százalékos áfa csökkentését szorgalmazzák a gabonaszektorban is.

Becslések szerint az élelmiszer-gazdasághoz köthető áfacsalások, ileltve a feketepiac mértéke eléri az évi 660 milliárd forintot.
 

Ezek is érdekelhetnek