Pénzükhöz jutnak végre!

Az MVH márciusban kezdi utalni a termeléstől elválasztott, történelmi bázis alapú anyatehén, hízóbika, extenzifikációs és anyajuh támogatásokat. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége több fórumon is felhívta a döntéshozók figyelmét arra, hogy a korábbi években megszokott január, februári időszakhoz képest késik a termeléstől elválasztott támogatások kifizetése.

GazdanetO. Horváth György2011. 03. 06. vasárnap2011. 03. 06.

Kép: Rackajuh rackanyáj Pásztoradvent Hortobágy Kilenclyukú hid A hagyomány szerint ezen a napon hajották be a Hortobágyon legeltetett állatokat 2010.11.27. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Pénzükhöz jutnak végre!
Rackajuh rackanyáj Pásztoradvent Hortobágy Kilenclyukú hid A hagyomány szerint ezen a napon hajották be a Hortobágyon legeltetett állatokat 2010.11.27. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Korábbi években januárban és februárban kmár megkapták a támogatást a gazdák. Most, mikor létszükséglet, csak március hó folyamán juthatnak hozzá a Magyar Állattenyésztők Szövetsége információi szerint. A hivatal március 4-én kiadott közleményében tájékoztatja a gazdákat, hogy még márciusban kifizetik az anyatehén- (10450 Ft/egyed), extenzifikációs szarvasmarhatartás (20000 Ft/ha), anyajuhtartás KAT kiegészítő támogatásokat (1930 Ft). Ez a kör mintegy 7 000 gazdát érint és 1,7 milliárdos támogatási összegről van szó. Várhatóan a hónap második hetétől kapják kézhez az érintettek a határozatokat s ezzel egyidejűleg utalja az MVH a támogatási összegeket. A hízóbika támogatást a hónap második felében folyósítja a hivatal a mintegy 6900 jogosultnak.

A 6 Ft/kg tejtámogatást januárban, a különleges tejtámogatást (9,55 Ft/kg) két részletben (november és február) már kifizette az MVH. Ugyanígy két részletben már tavaly átutalta a területalapú támogatást (46535 Ft/ha) is az érintetteknek. A KAT, a Natura 2000 és az AKG jogcímek kifizetése december óta folyik és márciusig összesen mintegy 28 milliárd forintot fizetett ki a hivatal.

A miniszter aláírta és a napokban jelenik meg a tejtermelő ágazatnak nyújtott állatjóléti támogatások igénylésének rendjéről szóló rendeletet. Az öt évig minden évben igényelhető, állategységre (ÁE) vetített támogatás mértéke legfeljebb 33-35 ezer Ft/ÁE lesz, amennyiben az igénylő minden kötelező és választható feltételnek eleget tesz. A támogatási kérelmeket áprilisban lehet majd benyújtani.

A MÁSZ információ szerint, az agrárkormányzat döntése értelmében a február 15-én bejelentett 18,7 milliárdos minisztériumi zárolás a lehető legkisebb mértékben érinti az állattenyésztési ágazatokat. Egyedül a hízóbika támogatás fog csökkenni, ami a rendeletben meghatározott maximális összeghez (60000 Ft/állat) képest legalább 25 százalékkal lesz kevesebb.

Ezek is érdekelhetnek