Ki fog itt élelmiszert termelni?

A hazai élelmiszeripari cégeknek csupán alig több, mint 15 százaléka minősíthető kimondottan kockázatosnak, csaknem háromnegyedük még elfogadható kockázatot jelent, de a hosszabb távú életképesség erősen kérdéses, míg bő tizedük szinte kockázat mentes. Erre a megállapításra jutott a Coface nemzetközi hitelbiztosító.

GazdanetO. Horváth György2011. 05. 04. szerda2011. 05. 04.
Ki fog itt élelmiszert termelni?

A következő időszak sorsdöntő lesz a magyarországi élelmiszeripari cégek számára, amelyek közül sok a talpon maradás határán billeg. Ezzel együtt is az országos átlaghoz képest ezen ágazat vállalkozásai viszonylag elfogadható pozícióban vannak. Ráadásul az utóbbi időszakban csökkent a nemzetközi versenyhátrányuk, köszönhetően annak, hogy – igaz, eredményeket inkább majd csak közép- és hosszabb távon hozó – fejlesztésekkel, beruházásokkal előremenekültek.
A hazai élelmiszeripari cégeknek csupán alig több, mint 15 százaléka minősíthető kockázatosnak, csaknem háromnegyedük még elfogadható kockázatot jelent, de a hosszabb távú életképesség erősen kérdéses, míg bő tizedük szinte kockázat mentes.

Az ágazat helyzete hosszabb távon kedvező lehet azért is, mert állandó a termékei iránti kereslet, jelentős az exportpotenciál, és sok cég van tőkeerős külföldi tulajdonban. Hátráltató tényező is akad azonban szép számmal, kezdve az alapanyagárak nagyfokú ingadozásától, a beszerzési ár alatti kiskereskedelmi értékesítésen át, az import által támasztott egyenlőtlen versenyig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek