Figyelem, holnap éjfélig még beadható a támogatás!

Július 31-én lejár annak a támogatás-igénylésnek a határideje, amelyre a termeléshez kötött anyatehéntartás jogcímen jelentkezhetnek a gazdálkodók.

Gazdanet2011. 07. 31. vasárnap2011. 07. 31.

Kép: Prázmári László tehenészete sajtlovagrend kitüntetés szarvasmarha tej farm állattartás tiszanána 2011 06 06 fotó: Kállai Márton

Figyelem, holnap éjfélig még beadható a támogatás!
Prázmári László tehenészete sajtlovagrend kitüntetés szarvasmarha tej farm állattartás tiszanána 2011 06 06 fotó: Kállai Márton

A támogatási kérelmet, mely főlapból és betétlap(ok)ból áll, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal illetékes megyei kirendeltségéhez kell eljuttatni - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében. A termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás beadásának határideje közeleg. A kérelmet július 31-ig kell eljuttatni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal illetékes megyei kirendeltségéhez. Azok a gazdálkodók tarthatnak igényt a támogatásra, akik minimum három, legalább nyolc hónapos, hús- vagy kettős hasznosítású, ENAR nyilvántartásban szereplő tehenet tartanak. A tenyészetnek, amelyben a kérelmezett állatok tartózkodnak, állatorvos által igazoltan gümőkór-, brucellózis- és leukózismentesnek kell lenniük. Kitétel még, hogy ezeket a borjakat jellemzően hústermelés céljából neveljék, illetve hogy a teheneket a kérelem postára adását követő naptól kezdődően hat hónapig folyamatosan tenyészetben tartsák.

Csak abban az esetben kérhető támogatás, ha a termelő az állattenyésztési törvényben foglaltaknak megfelelő, központi lajstromszámmal ellátott, támogatható fajtájú tenyészbikát vagy mélyhűtött szaporítóanyagot használ. A termékenyítéseket és fedeztetéseket, pároztatásokat, illetve embrióátültetéseket minden esetben be kell jelenteniük a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal központi adatbázisába. Kitétel még, hogy a kérelemben feltüntetett állatok legalább 30 százalékának legyen ellése 2011. január 1. és 2011. december 31. között.

Oda kell figyelni a támogatásigénylő lapokra is. A "K11600" főlapot a legfeljebb 120 ezer kilogramm tejkvótával rendelkező termelőknek kell kitölteniük. Az ennél nagyobb kvótával rendelkező gazdálkodók a K11601 főlapon igényelhetik a támogatást, ha a támogatási kérelemben feltüntetett állataikat nem tejtermelésre hasznosítják. A K11602 betétlap az összes kérelmezett állat adatainak feltüntetésére szolgál.

A kérelmek késedelmes beérkezésekor a támogatás összegét munkanaponként egy százalékkal csökkentik, 25 naptári napon túl pedig már vis maior bejelentő lappal együtt sem nyújtható be kérelem. A kitöltés során különös tekintettel kell lenni arra, hogy a megfelelő regisztrációs szám szerepeljen a támogatásigénylő lapokon.

Ezek is érdekelhetnek