Fazekas: gazdák, vessetek magyar vetőmagot!

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter felszólította a magyar gazdálkodókat, hogy magyar földbe vessenek magyar vetőmagot. Ha ez történne, baj lenne, ugyanis itthon nincs elég vetőmag minden növényfajtából.

GazdanetO. Horváth György2011. 09. 11. vasárnap2011. 09. 11.

Kép: Kecskemťt, 2007. oktůber 15. ’szibķza vetťse Kecskemťt hatŠrŠban. Fotů: UjvŠri SŠndor

Fazekas: gazdák, vessetek magyar vetőmagot!
Kecskemťt, 2007. oktůber 15. ’szibķza vetťse Kecskemťt hatŠrŠban. Fotů: UjvŠri SŠndor

A génmódosított (GMO) kukorica termesztése nem indokolt, sőt újabb kérdőjeleket vet fel azok után, hogy Amerikában megjelent az úgynevezett „ szuperbogár”, amely a GMO-kukoricát is károsítja - jelentette ki Fazekas Sándor budapesti sajtótájékoztatóján. (A GMO-rezisztens kukoricabogárról a magyar sajtóban először, több mint egy hete a Szabad Föld Online számolt be!) A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: az Amerikában megjelent kártevő feltűnése rámutat arra, hogy a GMO kukorica termelése nem járható út, mivel a növényeket nem sikerült mentesíteni a kártételtől. A génmódosított kukorica termelése nem indokolható, mivel nem hordoz előnyöket, sőt újabb kérdőjeleket vet fel – mutatott rá a kormányzati portál híre szerint .

Mindezeket figyelembe véve felértékelődnek azok a hagyományos vetőmagok, amelyek előállításával Magyarországon is egy jelentős ágazat foglalkozik. Magyarország ugyanis a világ ötödik legnagyobb vetőmag-exportőre, Európában pedig a harmadik helyet foglalja el. Fazekas Sándor hangsúlyozta: fontos, hogy a vetés idején a magyar földbe magyar vetőmag kerüljön, és arra kérte a gazdálkodókat, hogy a vetéskor a megbízható magyar fajtákat válasszák. Mind a gabona-, mind a zöldségfélék, mind pedig a különböző ipari növények vetőmagjai kiváló minőségben állnak a gazdálkodók rendelkezésére – tette hozzá.

A vidékfejlesztési miniszter az MTI kérdésére válaszolva jelezte: a magyar vetőmag-előállítással foglalkozó szektor potenciálja igen komoly, a terület több tízezer embernek jelent megélhetést.

Ezek is érdekelhetnek