Gráf: GMO-mentes papírral hoztunk be vetőmagot!

Független francia akkreditált laboratóriumban kiállított tanúsítvány igazolta, hogy a mostanra felszámolás alá került Sziget-Chem Kft. Romániából importált kukorica-vetőmagjai nem tartalmaztak genetikailag módosított szervezeteket (GMO) – szögezte le Gráf József volt szocialista agrárminiszter, aki kinevezése előtt és minisztersége után tagja volt szigetvári cég felügyelőbizottságának (fb).

Gazdanet2011. 09. 11. vasárnap2011. 09. 11.
Gráf: GMO-mentes papírral hoztunk be vetőmagot!

A Magyar Nemzet szerint Gráf József is érintett lehet a tavasszal kirobbant GMO-botrányban fb-tagsága okán. A Sziget-Chem Kft. felszámolásához nem a GMO-ügy vezetett, hanem az, hogy a bajai székhelyű, mára szintén felszámolt Chemical Marketing Kft. 1,5 milliárd forintos behajthatatlan tartozást halmozott fel a szigetvári társasággal szemben.

A GMO-botránnyal kapcsolatban az akkreditált francia laboratóriumi eredmények tanúsították, hogy a Romániából behozott Monsanto kukorica-vetőmagok nem voltak GMO-szennyezettek – jelentette ki Gráf József az agromonitor.hu-nak. Más kérdés, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) saját vizsgálataival később GMO-tartalmat mutatott ki, de az MgSzH ellenőrzési eredményeit a Monsanto magyar leányvállalata a mai napig megkérdőjelezi és cáfolja. A Sziget-Chemnek – tette hozzá Gráf József - sem oka, sem lehetősége nem volt arra, hogy a független uniós laborvizsgálatokat kétségbe vonja, illetve azok helyett újabbakat készíttessen. A cég egyébként a behozott vetőmagokat nem az egész országban, hanem alapvetően Szigetvár környékén értékesítette, így az általa forgalmazott, GMO-snak talált tételekből 103 hektáron került vetőmag a földekbe – hangsúlyozta a volt agrárminiszter.

Ezek is érdekelhetnek