Kína bajban: hiánycikk és inflációt gerjeszt a disznóhús

Kínában kevés a disznó, a hús ára 57 százalékkal, felével kerül többe, mint korábban. Az állam 80 milliárd forintnak megfelelő sertéstelepi programot indít. Eközben amerikai importhúsból kénytelenek főzni Pekingben.

GazdanetO. Horváth György2011. 09. 07. szerda2011. 09. 07.
Kína bajban: hiánycikk és inflációt gerjeszt a disznóhús

Továbbra is súlyos problémák vannak a kínai lakosság sertéshús ellátása körül. Ez részben a kínai sertésállomány csökkenésére vezetheti vissza, ami viszont annak a következménye, hogy a tartási költségek növekedése miatt, sokan felhagynak a sertéstartással az országban. Ezért a Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia Agrárgazdasági Intézetének igazgatója szerint a kormánynak növelnie kell a sertéshús importot a belső infláció fékezése érdekében – számolt be az Agrár Európa hírlevele.

Az infláció egyik legnagyobb felhajtója, a fogyasztói árindex emelkedése ugyanis ez év júliusában 6,5 százalékot tett ki az egy évvel korábbi állapothoz képest. Ehhez nagymértékben hozzájárult a sertéshús fogyasztói árának ugyanezen idő alatt bekövetkezett 57 százalékos drágulása. Az USDA kimutatása alapján Kína 2010 utolsó nyolc hónapjában 192.500 tonna sertéshúst és feldolgozott sertésterméket importált az USA-ból, összesen 169 millió dollár értékben. Emellett a kínai kormány több intézkedéssel támogatni kívánja a hazai sertéstartást, többek között ebben az évben 2,5 milliárd jüant (391 millió dollárt) fordít a nagyüzemi sertéstelepek fejlesztésére.

Ezek is érdekelhetnek