Mától vasárnapig megnézheti, hol tart a mezőgazdaság elitje!

Ma délelőtt nyitja kapuit a sorrendben 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK). 450 kiállító várja az érdeklődőket. A rendezvény Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint „a vidék és a főváros kapcsolatának újraszövését jelenti”.

GazdanetO. Horváth György2011. 09. 28. szerda2011. 09. 28.

Kép: H—dmezÎv‡s‡rhely, 2010. ‡prilis 23. Szarvasmarha, Charlais. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Mától vasárnapig megnézheti, hol tart a mezőgazdaság elitje!
H—dmezÎv‡s‡rhely, 2010. ‡prilis 23. Szarvasmarha, Charlais. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Ma délelőtt nyitja kapuit a sorrendben 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK). Az utóbbi évtizedekben 5-6 évente megrendezett kiállítás hozzá régi formáját: 450 kiállító vesz részt bemutatva mezőgazdaság, a mezőgépipar és az élelmiszeripar újdonságait. Újdonság, hogy soha ennyi magántermelő, őstermelő, biotermelő nem vett még részt az OMÉK-on, ugyanakkor az is kuriózum, hogy több nagy élelmiszeripari cég marad távol.

Mint minden kiállítás, ez is az ágazat legjobbjait mutatja be, ugyanakkor a számos konferencián már kiütközhetnek a mai magyar agrárium bajai. Például az egyik legnagyobb gond, az állattenyésztés gyorsuló hanyatlása. (Ma már kevesebb sertés, marha és ló van az országban, mint volt közvetlenül a második világháború alatt.) Hasonló kardinális kérdés a termelés és értékesítés összehangolása, magyarul a szövetkezés, a szövetkezetek hiánya. Versenyképességi ügy a termelőeszközök elavultsága: a termelés felét igen korszerű, hatékony eszközök, felkészült szakértők biztosítják, másik felében viszont a több évtizeddel ezelőtti módszerek, a szakértelem hiánya jellemző.

Ezek is érdekelhetnek