Pulykából lesz a biogáz!

Átadták Szarvason Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb biogázüzemét, amely - csaknem 500 millió forintos uniós támogatással - mintegy 4,5 milliárd forintból épült fel. A termelt biogáz több mint 80 százalékát a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. hasznosítja, amelynek révén évi 1,5 millió köbméter földgáz válthat ki.

Gazdanet2011. 09. 16. péntek2011. 09. 16.

Kép: bikal pulyka tenyészet farm állattartás szárnyas 2010 03 08 Fotó: Kállai Márton

Pulykából lesz a biogáz!
bikal pulyka tenyészet farm állattartás szárnyas 2010 03 08 Fotó: Kállai Márton

A teljes mértékben megújuló energián alapuló, a közép-európai régióban példaértékű zöldmezős és területfejlesztéssel egybekötött beruházást az – ez év júliusáig Aufwind néven működő – r.e. Bioenergie GmbH hazai leányvállalata, az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. valósította meg - adta hírül a Baromfi Terméktanács. A 4,17 megawatt teljesítményű üzem alkalmas lenne egy 18-20 ezer lakosú város teljes energiaellátására is. A létesítmény - teljesítményét tekintve - várhatóan jó ideig csúcstartó marad a magyarországi biogázüzemek között.

Az erőmű az élelmiszer-előállításból származó, évi több mint 40 ezer tonna problémás hulladékból és a környező állattartó telepekről származó, további 53 ezer tonna szerves trágya feldolgozásával ezentúl évi 12,5 millió köbméter, szén-dioxid-semleges biogázt állít elő. A beruházás két helyszínen valósult meg, amelyeket egy 4,2 kilométeres gázvezeték köt össze.

A biogázüzem és kiszolgáló létesítményei Szarvas külterületén épültek fel, míg a projektben alapanyag-szállítóként is közreműködő Gallicoop Pulykafeldolgozóz Zrt. telephelyén létesített, trigenerációs kiserőmű fűtési meleg vízen kívül technológiai gőzt, hűtési hidegenergiáét és áramot is előállít. Itt történik a termelt biogáz több mint 80 százalékának

(összesen mintegy 55 000 giga joule) energetikai hasznosítása, amellyel évente körülbelül 1,5 millió köbméter földgáz kiváltása válik lehetővé. Az üzemben a villamos-energia mellett magas értékű, talajjavító tápanyagokat tartalmazó biotrágyát állítanak elő, amely több ezer hektár mezőgazdasági hasznosítású területen teszi lehetővé a műtrágyák helyettesítését vagy pótlását.