Tarthatatlan állapotok az állami földügyekben

Számos feladatát nem végezte el eddig a Nemzeti Földalap, holott arra jogszabály kötelezi, illetve a határidők vagy elmúltak, vagy vészesen közeledik lejáratuk. Az Alap, illetve egyes testületei nem működnek áttekinthetően, így sérül a nyilvánosság elve. Ebben az évben teljesíthetetlennek látszik az NFA 3 milliárd forintos bevételi terve, mely állami földek értékesítéséből származna. Mindezt Horváth Gábor, a MOSZ főtitkára állítja közleményében.

GazdanetO. Horváth György2011. 09. 20. kedd2011. 09. 20.

Kép: Szántóverseny Farmoson szántás eke traktor mezõgazdaság mezögazdaság gazdálkodás falu vidék 2008.07.26. fotó: Németh András Péter

Tarthatatlan állapotok az állami földügyekben
Szántóverseny Farmoson szántás eke traktor mezõgazdaság mezögazdaság gazdálkodás falu vidék 2008.07.26. fotó: Németh András Péter

A Nemzeti Földalap (NFA) Ellenőrző Bizottságába a társas vállalkozások képviseletére a Parlament Mezőgazdasági Bizottsága által választott tagként üdvözlöm a Vidékfejlesztési Miniszter döntését, hogy miniszteri biztost nevezett ki az „állami” földügyek intézésére.

Jó döntésnek tartom annak ellenére, hogy igen különös a szituáció, hisz az NFA elnökét is a Miniszter nevezte ki, a Birtokpolitikai Tanácsot pedig a VM államtitkára vezeti és a Tanács tagjainak többsége is a VM vezető munkatársa. Nehéz feladata lesz a miniszteri biztosnak kinevezett Szabó Csabának, mert sok a restancia:

- az NFA Szervezet egy éves működés után sem volt képes az induló mérlegét elkészíteni (amire a kormányrendelet határidőt adott);
- a 2011 évi bérleti- és vagyonkezelési díjakat teljes körűen a mai napig nem számlázta ki,
- a költségvetési törvénybe rögzített bevételeit (pl. föld eladás 3 milliárd forint) már lehetetlen teljesíteni,
- földértékesítés esetén az államnak biztosított elővásárlási jog gyakorlására nem készült fel, egyetlen – spekulációt korlátozó – földvásárlást sem végzett;
- október 31-én lejárnak a 65 ezer hektár művelésére kötött megbízási szerződések, a mai napig nincs meg (ellentétben a sajtóban megjelent információkkal) a haszonbérbe adásuk elfogadott eljárási, értékelési, kötelezettségvállalási szabályrendszere.

Ebből következően jogszerűen új bérlők október végéig biztosan nem lesznek.

Az NFA működését rögzítő jogszabályok hangsúlyozottan tartalmazzák a nyilvánosság előtti működést, így „direkt” előírják, hogy pl. a pályázatokat a szervezet honlapján közzé kell tenni. Csakhogy 2011. szeptember 20-án még nincs elérhető honlap, ami pedig a VM honlapján található, arról ne is beszéljünk. Érdekes módon a hírek szerint a települések egy részén a bennfentesek már osztják egymás között az állami földek bérleti jogát.

Az Ellenőrző Bizottság feladata a törvényes működés biztosítása, de ehhez hiányoznak a feltételek. Nincs biztosítva az Ellenőrző Bizottság működése, a Birtokpolitikai Tanács nem is értesíti üléséről az EB tagokat, illetve nem tartja kívánatosnak a részvételüket a Tanács ülésén. A szervezet nem teljesíti az EB munkájához szükséges információs igényeit.

Budapest, 2011. szeptember 20.
Horváth Gábor,
a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára,
a Nemzeti Földalap Ellenőrző Bizottság tagja

Ezek is érdekelhetnek