5-6 millió lesz az átlaghitel

Nagyjából 5-6 millió forint lehet az a hitelnagyság, melyet a gazdálkodók az Agrár Széchenyi Kártyával vesznek fel. Ezt a takarékszövetkezetek elmúlt négy évben szerzett tapasztalatai mondatják, mely során az általuk forgalmazott Gazdahitel-Gazdakártya konstrukcióval 2007 vége óta összesen 24 milliárd forint kölcsönt nyújtottak döntően egyéni gazdáknak, őstermelőknek, családi gazdaságoknak.

GazdanetO. Horváth György2011. 10. 26. szerda2011. 10. 26.

Fotó: Ian Britton

5-6 millió lesz az átlaghitel Fotó: Ian Britton

A novemberben debütáló Agrár Széchenyi Kártya forgalmazása révén a Gazdahitel-Gazdakártyához hasonlóan jelentős és gyorsan felfutó hitelkihelyezéssel kalkulálnak a takarékok. Az idén – várhatóan – november végétől igényelhető kártyával a gazdálkodók gyorsan, 15 millió forintig ingatlanfedezet nélkül, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 80 százalékos kezességvállalásával juthatnak folyószámla-hitelhez. A szövetkezeti hitelintézetek többségénél már négy éve hasonló feltételekkel igényelhető Gazdahitelből idén őszig összesen mintegy 24 milliárd forintot folyósítottak az agrárvállalkozóknak – olvasható a Takarékbank Zrt. közleményében..

A Gazdahitel-Gazdakártya tapasztalataiból kiindulva várhatóan átlagosan 5-6 millió forint összegű hiteligényre és főként őstermelők, kisebb családi vállalkozások érdeklődésére számítanak az integrációba tartozó takarékok. Az Agrár Széchenyi Kártya 500 ezer forinttól bizonyos feltételekkel akár 25 millió forintig terjedő, kártyával is felhasználható hitelkeret mezőgazdasági és halászati társas vállalkozások, egyéni gazdálkodók likviditását javíthatja, 2 százalékpontos állami kamattámogatással, kedvezményes garanciadíj mellett.

Az agrárszektor hitelállományából több mint 15 százalékot mondhatnak magukénak takarékok. A további növekedést segíti, hogy az uniós támogatások, elsősorban a terület-alapúak tervezhetőbbé tették az agrárfinanszírozást is. Ráadásul a pénzintézeteknek is jó ez a formáció: a takarékszövetkezetek által 2007 óta kiadott 24 milliárdnyi gazdahitelek állománya igen jó minőségű, a nem teljesítő hitelek aránya a teljes folyósított állományra vetítve alig haladja meg az 1 százalékot.

Ezek is érdekelhetnek