Bóly: Európa legnagyobb tehenészeti telepe épül

A Bóly Zrt.-t a mezőgazdaság zászlóshajójaként emlegetik. Nem véletlenül, hiszen kiemelkedő helyzete az agrárágazatban vitathatatlan. Integrációs tevékenysége fontos szerepet tölt be a minőségi élelmiszertermelésben. A zrt. elődleges célja a vállalatcsoport élelmiszer-feldolgozóüzemeinek alapanyaggal történő ellátása. A társaság árbevétele tavaly 16 milliárd forint volt – írja a Tejipari Szaklap.

Gazdanet2012. 01. 09. hétfő2012. 01. 09.

Kép: Sárrétudvari, 2011. április 07. Guba Péter Gazdálkodó, bikahízlalás. Fotó: Ujvári Sándor

Bóly: Európa legnagyobb tehenészeti telepe épül
Sárrétudvari, 2011. április 07. Guba Péter Gazdálkodó, bikahízlalás. Fotó: Ujvári Sándor

A 700 embernek munkát adó és integrációs tevékenységén keresztül további több száz családnak megélhetését biztosító Bóly Zrt. 18500 hektáron gazdálkodik. Őszi búzát, kukoricát, szóját, repcét és tömegtakarmányt termelnek, ez utóbbi részben a saját állatállomány takarmányszükségletét elégíti ki, részben pedig értékesítésre kerül – számolt be a Tejipari Szaklap, melyet a veddamagyart.info idéz.

Ádám János, a Bóly Zrt. vezérigazgatója a Tejipari Szaklapnak elmondta: a bólyi gazdaság tehenészeti ágazatában a 4600-as szarvasmarha állományból 2350 tejelő tehén és annak szaporulata van. Évente 21,5-22 millió liter tejet termelnek, illetve szállítanak a vállalatcsoporthoz tartozó Sole-Mizo Zrt.nek. Ez a mennyiség a tejfeldolgozó üzem éves 240 milliós liter tej felvásárlásának mintegy 10 százalékát teszi ki.

A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy az elmúlt évben jelentős fejlesztések történtek Bólyban. Folyamatban van a szarvasmarhatelep rekonstrukciója, barnamezős beruházés keretében, az Európában is a legmodernebbnek számító 2500 férőhelyes korszerű homokalmolásos és vízöblítéses trágyatechnológiával kialakított tejtermelő tehenészet várhatóan idén áprilisra készül el. A beruházástól a tejhozamok 10 százalékos növekedését, a szomatikus sejtszám csökkenését várják. Ez a létesítmény nem csak Magyarország, de talán Európa egyik legnagyobb szarvasmarha telepe is lesz.

Ezek is érdekelhetnek