Csődben a fél magyar húsipar?

A húsfeldolgozók veszteségei miatt sok cég juthat csődbe, a magyar húspiac pedig akár össze is omolhat - vélte Fazekas József, a Kelet-magyarországi Húsosok Kft. (Kelet-Húsosok) vezetője az MTI-nek.

Gazdanet2012. 01. 21. szombat2012. 01. 21.
Csődben a fél magyar húsipar?

A kft, amelyben 8 kisebb cég végzi tevékenységét, a múlt évben 12 milliárd forint árbevételt ért el, mintegy 30 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. A társaság vesztesége pedig megközelítően 400 millió forintra rúg az előzetes adatok szerint. A szakember - aki a kft egyik tagszervezete, a Sajóhús Kft. ügyvezető igazgatója is - beszámolt arról, hogy a Sajóhús árbevétele tavaly 965 millió forintra csökkent az előző évi 1,061 milliárd és a 2009-es 1,148 milliárd forintról.

A romló eredményekért a szűkülő piacot és a költségek emelkedését okolta Fazekas József. Megemlítette, hogy a kereslet csökkenését - bár az nemcsak a kis- és közepes cégeket sújtja, hanem a nagyokat is - a kkv-k érzik meg leginkább, hiszen döntően belföldön értékesítik árujukat. A Kelet-Húsosok Kft. tagjai termelésük mintegy 90-92 százalékát értékesítik a belpiacon. Az emelkedő költségek közül a szakember a bér-, az energia- és a szállítási, valamint az alapanyag-költségek növekedését emelte ki. Példaként említette, hogy az élő sertés ára a múlt év végére 21 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a kilónkénti ár meghaladta a 400 forintot. Ennek alapján Fazekas József szerint a hasított félsertés kilójáért minimálisan 880 forintot kellene felszámítaniuk a feldolgozóknak, ám a kereskedők jelenleg csak 750-760 forinton veszik át a húst. Így minden egyes kilogrammon mintegy 120-130 forint vesztesége keletkezik a feldolgozóknak.

A veszteség kompenzálásához minimálisan 10-15 százalékos áremelést tartana szükségesnek Fazekas József. Ezt azonban a feldolgozók nem tudják érvényesíteni a nagy élelmiszerláncokkal szemben. Sőt, még a kereskedelmi láncok kérnek különféle bónuszokat - visszatérítéseket - a feldolgozóktól amelynek mértéke általában 10 százalék körüli. Amennyiben a helyzet nem javul, úgy a Kelet-Húsosok vezetője szerint sok kisebb és nagyobb húsfeldolgozó kerülhet csőd közeli helyzetbe, illetve zárhatja be kapuit. Azok a cégek is, amelyek talpon maradnak, várhatóan több dolgozójuk elbocsátására kényszerülhetnek.

Fazekas József szerint a piaci viszonyok rendbe tételével lehetne úrrá lenni a helyzeten, például a feketegazdaság visszaszorításával, illetve a tisztességes haszonmegosztással. A profit minimális része marad a tenyésztőknél, nagyobb része pedig a kereskedőknél realizálódik, míg a feldolgozóknál csak a veszteség jelentkezik - mondta.

Ezek is érdekelhetnek