Fellebbezett az ásványvíz-gyártó Aqua-Pet

A Heves megyei élelmiszer-ellenőrző hatóság a minap arról adott hírt, hogy a csányi Aqua-Pet Kft. két termékében coliform baktériumokat talált, ezért az érintett tételeket kivonatta a forgalomból. A cég ma közleményt adott ki az ügyről, melyben bejelentette, hogy fellebbezett az ügyben, s magyarázatot várnak a forgalmazó üzletláncok is, már csak azért is, mert korábbi vizsgálatok nem mutattak ki baktériumot az adott vizekből.

GazdanetO. Horváth György2012. 01. 11. szerda2012. 01. 11.

Kép: Hamburg, 2011. május 25. A hamburgi Higiéniai és Környezeti Intézet dolgozója az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaját képviselő EHEC bélbacilusokat tartalmazó Petri-csészét fog egy hamburgi egyetemi klinikán május 24-én. Németországban rohamosan terjed az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta hasmenés járványa, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 600-ra emelkedett, és három ember meghalt a betegségben. (MTI/EPA/Christian Charisius), Fotó: Christian Charisius

Fellebbezett az ásványvíz-gyártó Aqua-Pet
Hamburg, 2011. május 25. A hamburgi Higiéniai és Környezeti Intézet dolgozója az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaját képviselő EHEC bélbacilusokat tartalmazó Petri-csészét fog egy hamburgi egyetemi klinikán május 24-én. Németországban rohamosan terjed az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta hasmenés járványa, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 600-ra emelkedett, és három ember meghalt a betegségben. (MTI/EPA/Christian Charisius)
Fotó: Christian Charisius

Tegnap érkezett a hír, miszerint a Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a csányi székhelyű Aqua-Pet Kft. ellen, mivel megállapították, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua (a Lidl saját márkás ásványvize) szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget (a SPAR üzletlánc saját márkája) szénsavas ásványvíz coliform baktériummal szennyezett.

Az agrártárca közleménye szerint a szennyezés összesen csaknem 300 raklapnyi ásványvizet érint, egy raklap 384 palack ásványvizet tartalmaz. A VM emlékeztet, hogy az Aque-pet Kft. működését a hatóság 2011 szeptemberében hasonló okok miatt egyszer már felfüggesztette, de újraindulhatott az üzem, mivel a cég kijavította a hibáit.

A hatóság a decemberi utóellenőrzésen ugyanakkor megállapította, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíz coliform baktériummal szennyezett. Mivel az ásványvizek nem tartalmazhatnak coliform baktériumot, az ásványvíz forgalmazását a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta, és elrendelte kivonását a forgalomból, illetve kötelezte az üzemet a termék visszahívására.

A gyártó Aqua-Pet mai közleményében tájékoztatott arról, hogy fellebbez az ügyben. A kivonás a két termék egy-egy cikkelemének, adott gyártási sorozatát érinti:
- SAGUARO PANNON-AQUA, 2 literes, szénsavmentes ásványvíz (2011. november 25-i gyártási sorozat)
- S-BUDGET, 2 iteres, szén-dioxiddal dúsított ásványvíz  (2011. december 6-i gyártási sorozat)

A határozat kézhezvételét követően az Aqua-Pet Kft. azonnal fellebbezést adott be Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Vízhigiéniés és Vízbizottsági Főosztályához a vizsgálat eredményei ellen, és a hatósági ellenmintát benyújtotta további felülvizsgálatra. Az OKI a benyújtott hatósági ellenminták alapján a szóban forgó ásványvíz minőségét megfelelőnek ítélte, és nem találta benne az első-fokú Hatóság által megállapított szennyeződést. Az Aqua-Pet Kft. saját maga is mintát vesz minden egyes gyártás során, és a szóban forgó mintát a cég saját vizsgálatain is negatívnak találta.

- Mivel a saját vizsgálatunk és az OKI vizsgálata is negatív eredményt mutatott a szóban forgó minták esetén, értetlenül állunk a Heves Megyei Hatóság vizsgálati eredményei előtt. Véleményünk szerint a szennyeződés csakis a gyártási folyamaton kívül kerülhetett a mintába – mondta Solymos János az Aqua-Pet Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint „minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy utána járjunk az ügynek, tisztázzuk magunkat, és minden kételyt kizáróan megnyugtassuk fogyasztóinkat az általunk forgalmazott ásványvizek megbízható és kitűnő minőségével kapcsolatban.”

A cég. csányi palackozóüzeme egyike Magyarország legkorszerűbb üzemeinek, amelynél alapvető fontosságú a minőségi előírások maximális betartása. Az Aqua-Pet üzeme IFS minősítéssel rendelkezik, amely az egyik legszigorúbb európai élelmiszerbiztonsági rendszer. Az üzem IFS auditjának megújítására nemrégiben került sor. E mellett a cég termékeinek minőségét rendszeresen ellenőrzi a Fresenius Intézet (Institut Fresenius), amely a legnagyobb európai vízvizsgálati cég.

Az Aqua-Pet Kft. a szóban forgó minták felülvizsgálatát kérvényezte az illetékes hatóságoknál, és fellebbezett a mostani határozat ellen. A cég – ahogy eddig is tette – a jövőben is mindenben igyekszik együttműködni a hatóságokkal, és kész bármilyen fórumon kiállni termékei minőségért.

Az Aqua-Pet Kft. ezúton kéri azon fogyasztókat, akinél esetleg található a szóban forgó két gyártási napon palackozott termékekből, hogy további ügyintézés céljából hívják a 06-70-233-23-33-a telefonszámot. Az Aqua-Pet természetesen kárpótolja fogyasztóit a kellemetlenség miatt.

Az egyik kifogásolt vizet a Spar forgalmazza. A lánc azonban az ügy kirobbanásáig sem a hatóságtól sem a gyártótól nem kapott hivatalos értesítést. Ennek ellenére a kifogásolt tételt zárolták, majd kaptak a gyártótól egy nyilatkozatot, miszerint „Kijelentjük, hogy a Spar Magyarország részére a Pannon Aqua Zrt által beszállított egyetlen ásványvíz termék sem tartalmaz coliform baktérium szennyeződést, sem más mikrobiológiai szennyeződést. Ez vonatkozik a 2012. 12. 06-i minőség megőrzési idejű, 2 L-es dús termékekre is, amelyet igazolni tudunk a hatóság által vett minták akkreditált mérési eredményeivel is...”

A Lidl számára készült a S-Budget víz, melyről november 25-én három mintát vettek, s mindhárom negatív eredményt adott. Ezt még tegnap, kedden közölte a Napi Gazdaság Online-nal Tőzsér Judit, a Lidl pr-vezetője. Az újabb eredményről a társaság csak a sajtóból értesült. A Lidl azonnali hatállyal leveszi a polcokról a terméket, és a gyártótól származó szénsavmentes vizekből mintát vesz, amelyet független laborral vizsgáltat be. Addig, amíg e vizsgálatok eredménye nem születik meg, zárolják az érintett gyártótól származó szénsavmentesvíz-készleteket.

Ezek is érdekelhetnek