Íme, ami nem drágul az áfa miatt!

Akad néhány termék, melynek az áfája nem változik mától. Ilyen ritka kivétel a kenyér, a tejtermékek, a könyvek, újságok. Ettől függetlenül ezekért mégis többet fizethetünk, mert az üzemanyagok, szolgáltatások ára már csak a 27 százalékosra nőtt áfa miatt is több lesz.

GazdanetO. Horváth György2012. 01. 01. vasárnap2012. 01. 01.

Kép: Lipót pékség Tatabányai sütöipari KFT. liszt kenyér zsemle zsömle munkás péklapát kemence szakajtó dagasztás sütés 2009.05.22. fotó: Németh András Péter

Íme, ami nem drágul az áfa miatt!
Lipót pékség Tatabányai sütöipari KFT. liszt kenyér zsemle zsömle munkás péklapát kemence szakajtó dagasztás sütés 2009.05.22. fotó: Németh András Péter

Január 1-től minden termék és szolgáltatás áfája 25-ről 27 százalékra emelkedett. Kivételt az 5 százalékkal adózó könyvek és újságok, illetve a 18 százalékos körbe tartozó sütőipari- és tejtermékek jelentenek. Minden más szinte biztosan drágul a kormány adóemelése miatt, ugyanis a vállalkozások már szinte kivétel nélkül képtelenek átvállalni az áfaemelés hatását. Azaz mi, fogyasztók fogunk többet fizetni.

A boltosok már az óév utolsó napjaiban szorgosan írták át az árlapokat, címkézték át termékeiket. Aki ma reggel, vagy netán még hajnalban tankolt benzinkútnál, az bőrén tapasztalta az új év első kedvezőtlen hatásait. A benzin és a gázolaj csak az áfa-emelés miatt 6-8 forinttal lett drágább, szerdától pedig a hírek szerint a MOL emeli árait hasonló mértékben. Vagyis az első héten az üzemanyag 12-16 forinttal lesz drágább literenként. Ami pedig előbb, mint utóbb beépül azon termékek árába is, melyek áfája nem változik. Vagyis mégsem számíthatunk arra, hogy megússzuk az általános drágulást.

Ezek is érdekelhetnek