Itt a gyenge forint hatása: márciusig drágul, majd stagnál a hús ára

Negyedével drágább disznóból drágább lesz a hús is. A hazai sertés hiánycikk, az importot nem éri meg behozni a gyenge forint miatt, így hónapok óta folyamatosan drágul a magyar sertés. Ennek hatására a húsok és a húskészítmények folyamatos drágulása várható a következő hónapokban. Érdekes, hogy a húskészítmények átadási árába még nem épült be az élősertésárak elmúlt időszaki drágulása - tartalmazza az Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI) egy friss elemzése, melyet az MTI idéz.

Gazdanet2012. 01. 04. szerda2012. 01. 04.
Itt a gyenge forint hatása: márciusig drágul, majd stagnál a hús ára

Az Agrárgazdasági Figyelő legfrissebb számában közzétett összegzés szerint az élő vágósertés ára a múlt év januári 292 forinttal szemben októberben 349 forint volt, míg december 19-én már 390 forint, ami több mint 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A szakemberek a forintgyengüléssel magyarázzák az áremelkedést. Úgy vélik: a kilónkénti ár rövid időn belül átlépi a 400 forintot, ám 410 forint fölé nem fog menni, ha a körülmények nem változnak jelentősen. Ez nagyjából ugyanis megfelel a francia és a lengyel árszintnek, valamint a szállítási költséggel csökkentett német árszintnek is.

Az uniós piacokon néhány hete már leállt az élő sertések árának emelkedés, így Magyarországon is erre lehet számítani. Ugyanakkor a szakértők felhívják a figyelmet, hogy március végéig még folyamatos húskészítmény-áremelkedés várható, mert az élő sertés árának hónapok óta tartó növekedése csak részben jelent meg még az átadási árakban. Március után a szakértők stagnálást valószínűsítenek a sertéshús és húskészítmények árában.

Ezek is érdekelhetnek