Kemény kontroll alá kerülnek az agrárjövedelmek!

Családi gazdaságok elsőbbsége, környezet- és tájgazdálkodás, államilag felügyelt jövedelemosztozkodás és támogatásleosztás – ez a Darányi Ignác terv lényege, mely alapja a Nemzeti Vidékstratégiának, mely 42 alprogramból áll – ez derült ki a mai tájékoztatón. A részletekre viszont még várni kell.

Gazdanet2012. 01. 16. hétfő2012. 01. 16.

Kép: Birkák juhok legelnek Tököl határában állattenyésztés 2007.10.17. fotó: Németh András Péter

Kemény kontroll alá kerülnek az agrárjövedelmek!
Birkák juhok legelnek Tököl határában állattenyésztés 2007.10.17. fotó: Németh András Péter

A véglegesített, tíz évre szóló Nemzeti Vidékstratégia (NVS) újszerű agrár- és vidékfejlesztési modell, amely különbözik a korábban követett agrár- és vidékpolitikáktól. A Nemzeti Vidékstratégia végrehajtásának keretét a most induló Darányi Ignác Terv adja - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten, a tervet bemutató konferencián, írja az MTI.

Nemzeti Vidékstratégia a korábban működő ágazati szakpolitikák helyett a mezőgazdaságot, a vidékpolitikát, az élelmiszerellátást és a környezetvédelmet egyaránt integráló vidékfejlesztési politikát kíván megvalósítani. Újszerű azért is, mert a magyar mezőgazdaságban a családi gazdaságoknak ad elsőbbséget. Továbbá a monokultúrás tömegtermelés helyett a minőségi mezőgazdaságot, a környezet- és tájgazdálkodást részesíti előnyben.

A Nemzeti Vidékstratégia alapelvei közé tartozik, hogy a megvalósuló programok erős állami felügyelet alatt állnak. Emellett fontos az eredmények közösségi hasznosulása, valamint az ebből származó haszon méltányos elosztása. A miniszter jelezte: a méltányos elosztás körébe tartoznak az agrártámogatások is.

Az NVS sikere azon is múlik - hangoztatta a miniszter -, hogy érvényesül-e a programok végrehajtása során a természet- és a környezetvédelem, továbbá a fenntartható agrárszerkezet és termelés- politika, a föld- és birtokpolitika, a vidéki népesség megtartása, illetve helyben tartása, és így garantálható-e az agrár- és élelmiszergazdaság életképessége, a vidéki életminőség javítása, a munkahelyek megtartása és újak teremtése. Fazekas Sándor közölte: a szaktárca az idén a vidékfejlesztés valamennyi, felhasználható forrással rendelkező jogcímét megnyitja a gazdálkodók számára.

Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a modern korban, a XXI. század kezdetén fontos - megfogalmazása szerint nemzetbiztonsági - kérdés az ország élelmezés és élelmiszerbiztonsága, energia- és vízgazdálkodása. Ezért szükséges a különböző ágazati stratégiák összehangolása.

Kitért arra: a NVS keretében 42 nemzeti program valósul majd meg, ebben lesznek horizontális - azaz országos - és térségi programok egyaránt. Példaként említette a demográfiai földprogramot, amelynek keretében a gazdálkodást, a vidéki életet vállaló fiatalok juthatnak megművelhető földterülethez. Szólt a helyi közétkeztetési programokról, a helyi termékek értékesítését lehetővé tevő helyi piacokról, továbbá a génmegőrzés fontosságáról is.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár elmondta: megújítják és ésszerűsítik a jogszabályi környezetet, ügyfélbaráttá teszik a támogatási és az intézményrendszert - különösen a szaktanácsadást -, elkezdődnek a különböző nemzeti és uniós finanszírozású programok például a tanyamegújítás, a vágópontok létesítésének támogatása, vagy a kertészeti tevékenység segítése.

Ezek is érdekelhetnek