Nem változott az őszi vetés nagysága

Magyarországon az őszi vetés területe 1,7 millió hektár, amely gyakorlatilag azonos nagyságú az előző évivel - áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb összegzésében.

Gazdanet2012. 01. 04. szerda2012. 01. 04.

Kép: mezőgazdaság vetés tavaszi munkák földművelés traktor növényvédelem 2010 04 29 Fotó: Kállai Márton

Nem változott az őszi vetés nagysága
mezőgazdaság vetés tavaszi munkák földművelés traktor növényvédelem 2010 04 29 Fotó: Kállai Márton

Az Agrárgazdasági Figyelő legújabb számában közzétett tájékoztató szerint a gazdálkodók a vetési munkákat november végére befejezték. A búza - durumbúzával együtt - vetésterülete 1 millió 083 ezer hektár, 8 százalékkal több az előző évinél. Az ország búza vetésterülete évek óta 1 millió hektár körüli. Az őszi árpa - mintegy 180 ezer hektár -, a tritikálé – 114 ezer hektár - és a rozs – 37 ezer hektár - vetésterülete kis mértékben nőtt az elmúlt évhez képest. Mindehhez tudni kell, hogy az őszi szárazság miatt a kalászos növényi kultúráknál lassú és vontatott volt a kelés, további fejlődésükhöz jelentős mennyiségű csapadék kellene.

A csapadékmentes ősz leginkább a káposztarepcét érintette: 282 ezer hektáron vetettek repcét, amely 15 ezer hektárral több az előző évinél. A vetésterület az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedik ennél a növényi kultúránál. Ugyanakkor a száraz időjárás miatt a vetésterületek nagy részén a repcetermés bizonytalan, vannak gazdák, akik már kiszántották a teljes vetést. A várható kár a szakértők szerint enyhíthető, ha a gazdák mással vetik be ezeket a területeket tavasszal – olvasható az MTI hírében. Az összegzés szerint a mezőgazdasági területet ért aszálykárok leginkább Bács-Kiskun és Somogy megyét érintették, de országszerte gondot okozott a szárazság. Országosan több, mint 180 ezer hektárról jelentettek a termelők aszálykárt. A hónapok óta tartó - csak decemberben szűnő - szárazság miatt búzából és kukoricából is kevesebb lesz a termés az idén, ha a télen nem esik további jelentősebb mennyiségű csapadék.

Ezek is érdekelhetnek