2 milliárd forint fiatal erdők ápolására

Az erdők gazdasági értékének növelése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium 2 milliárd forintos, európai uniós finanszírozású pályázatot hirdet fiatal erdők ápolására.

Gazdanet2012. 03. 29. csütörtök2012. 03. 29.
2 milliárd forint fiatal erdők ápolására

Támogatást azok az erdőgazdálkodók kérhetnek, akik legalább 20 hektár, magán- vagy önkormányzati tulajdonban lévő erdőterületen gazdálkodnak. A kérelmeket május 2-31. között lehet benyújtani az illetékes erdészeti igazgatósághoz. Az erről szóló rendelet mától hatályos a kormányzati portál szerint. Az előzetes felmérések szerint több mint 6500 magán erdőgazdálkodó pályázhat majd, így csaknem 100 ezer hektárnyi erdőterületen végzendő munkát támogat a Vidékfejlesztési Minisztérium. A támogatás elindításának nagy szerepe lehet abban is, hogy közel 200 ezer hektár, jelenleg még nem művelt magánerdőben is elkezdődjön a gazdálkodás, így 6000 új munkahely jöhet létre.

A fiatal erdők ápolása, tisztítása, a fajösszetétel javítása, a faállomány megfelelő kialakítása, a jó egészségi állapot megőrzése hozzájárul a faanyagtermelés minőségi feltételeinek javításához és a magán erdőgazdálkodás versenyképességének növeléséhez. A támogatás mértéke az elszámolható kiadások 50%-a, egy pályázó legfeljebb 21 millió forintot kérhet. 2013-ban a támogatási kérelmeket február 1-28. között lehet majd beadni.
 

Ezek is érdekelhetnek