Hihetetlen: a magyar gyümölcsexport negyede banán!

Tavaly harmadával kevesebb banánt importált Magyarország, és ennek megfelelően 42 százalékkal esett a magyar banánexport is, amely az összes hazai frissgyümölcs-kivitel negyedét adja!

Gazdanet2012. 03. 04. vasárnap2012. 03. 04.
Hihetetlen: a magyar gyümölcsexport negyede banán!

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legutóbbi piaci jelentéseiből kiderül, hogy a világpiacon emelkedett a sertés ára 2011-ben. Magyarországon a vágósertés termelői ára 12 százalékkal, kilónként 403 forintra nőtt az előző évben. Az idei esztendő trendfordulóval indult, mert a vágósertés termelői ára az Európai Unióban és Magyarországon is csökkent január elején.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) tájékoztatása szerint a világ sertéshústermelése tavaly több mint egy százalékkal csökkent az előző évihez képest, ugyanakkor az élénk kereslet hatására a globális kereskedelem bővült – olvasható az elemzést közlő trademagazin.hu-n. Az Európai Bizottság becslése szerint az EU-ban 1,7 százalékkal, csaknem 23 millió tonnára nőtt a sertéshústermelés 2011-ben. Magyarországon a sertésárak az előző évekhez hasonlóan, 2011-ben is követték az uniós árak tendenciáját.

Az EU csirkehús-termelése egy százalékkal bővült 2011-ben az előző évihez képest, és hasonló mértékű növekedésre lehet számítani 2012-ben is. Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 17 százalékkal nőtt az elmúlt esztendőben.

Magyarországon a nyerstej termelői átlagára 21 százalékkal, a tej és tejtermékek feldolgozói ára 9 százalékkal, a teljes nyerstej kivitele 26 százalékkal nőtt, a nyerstej felvásárlása 7 százalékkal csökkent 2011-ben az előző évihez képest. Az ömlesztett vaj világpiaci ára (Óceánia FOB) rekordszintre emelkedett tavaly, amit elsősorban a készletek alacsony szintje és a keresleti piac okozott. A nyerstej országos termelői kilónkénti átlagára 91,49 forint volt 2011 decemberében, stagnált a novemberihez képest. A feldolgozók nyerstej-felvásárlása 9 százalékkal nőtt decemberben az előző hónaphoz képest, az előző év azonos hónapjának mennyiségét az idén először haladta meg, 5 százalékkal.

Magyarországon a KSH adatai szerint a déligyümölcsök behozatala 14 százalékkal (106,4 ezer tonnára) csökkent 2011 első tíz hónapjában az elmúlt évihez képest. Ezen belül a banánimport 32 százalékkal (49,57 ezer tonnára) esett. A frissgyümölcs-kivitel negyedét kitevő banán-reexport – döntően Romániába – 42 százalékkal (21,5 ezer tonnára) csökkent. Ennek következtében ötödével kevesebb banán jelenhetett meg a magyarországi kínálatban 2011 első tíz hónapjában.