Kivásárolja az állam a külföldiek által már egyszer kifizetett „zsebszerződéses” földeket

Erősen fájhat azon külföldi befektetők feje, akik az Őrségi Nemzeti Park környékén vettek illegálisan, zsebszerződésekkel fedezett termőföldet. Az állam ugyanis most kivásárolja azokat.

GazdanetO. Horváth György2012. 03. 11. vasárnap2012. 03. 11.

Kép: Kecskemét, 2010. február 23. Föld eladás, hirdetés. Fotó: Ujvári Sándor

Kivásárolja az állam a külföldiek által már egyszer kifizetett „zsebszerződéses” földeket
Kecskemét, 2010. február 23. Föld eladás, hirdetés. Fotó: Ujvári Sándor

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár szerint 0,8-1 millió hektár illegális föld lehet külföldi tulajdonban. E területek zsebszerződésekkel kerültek át nem ismert gazdáikhoz. Az ügyet rendezni kell, de az állam nem akarta tovább szigorítani a törvényeket, mert azzal a legális magyar földvásárlók dolgát is nehezítené. Helyette a kormány az állam zsebébe nyúl: kivásárolja piaci áron azon területeket, melyeket védetté lehet nyilvánítani. Ez a folyamat az Őrségi Nemzeti Parkban kezdődött, s menete a következő.

A védettségre szoruló területek gondozása állami feladat, így senki nem szólhat az ellen egy szót sem, ha a gyanús területeket védelem alá vonják, majd a földhivatalban bejegyzett tulajdonostól megveszik azt. Az államtitkár a Vas Népe lapnak mesélte el, hogy a tulajdonost megkeresik, majd felajánlják neki az adásvételt. Sok esetben ez a természetes személy már csak névleg tulajdonos, gyakran külföldi állampolgárt küld tárgyalni saját maga helyett. Ez esetben nem jön létre az adásvétel, de elkezdődhet a kisajátítás védett területről lévén szó. Ez a helyben kialakult földértéken megy végbe, többnyire piaci áron. Az Őrségben gyenge földek vannak, ezek ára hektáronként 200-600 ezer forint. Az államtitkár leszögezte: a program teljes erővel folytatódik, s reméli, hogy a kormány folytatja a programot a megyében, netán kiterjesztve egy másik érintett körzetre, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területére.

 

 

Ezek is érdekelhetnek