Nyárig még ingyen lehet kiméretni a közösből a földet

Az osztatlan közös tulajdon megosztása 2012 június 1-ig kezdeményezhető állami költségvállalás mellett – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara, amely ingyenes segítséget nyújt a kérelem összeállításában.

GazdanetO. Horváth György2012. 03. 28. szerda2012. 03. 28.

Kép: 22. oldal hŽtf™ Fot—: S‡rkšzy Gyšrgy A rendszerv‡lt‡s ut‡ni els™ fšldoszt‡s Lšv™petriben kŽrjźk barnitani

Nyárig még ingyen lehet kiméretni a közösből a földet
22. oldal hŽtf™ Fot—: S‡rkšzy Gyšrgy A rendszerv‡lt‡s ut‡ni els™ fšldoszt‡s Lšv™petriben kŽrjźk barnitani

Még nem késő az egyszerű eljárás keretében kezdeményezni, kérelmet benyújtani a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös ingatlantulajdon megosztását (a saját tulajdon kimérését) a körzeti földhivataloknál. A fenti határidőt követően, már csak a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. tv alapján szüntethető meg az osztatlan közös ingatlantulajdon. Ebben az esetben költségesebb és összetettebb eljárásra lehet számítani.

A június 1-ig kezdeményezett a földkiadási eljárás eredményeként létrejött osztatlan közös tulajdon megosztása még a 63/2005 (IV. 8.) Kormány rendelet alapján történik. A 2012. június 1-ig kérelmezett megosztás költségét az állam viseli, és a körzeti földhivatal a kormányrendeletben foglalt teljesítési sorrend szerint jár el. Amennyiben a megosztás költségeit a kérelmet benyújtott tulajdonostárs(ak) magukra vállalják a megosztás soron kívüli eljárásban is lefolytatható.

A kérelmet a mellékletben található formanyomtatványon (egyedi kérelem, több tulajdonos együttes kérelme) lehet benyújtani, amelynél minden egyes helyrajzi számhoz külön kérelmet kell kitölteni. A Magyar Agrárkamara mellett működő Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadói segítenek a kérelem összeállításában.

Ezek is érdekelhetnek