Sokat kockáztat, aki hamis magot vet!

Fazekas Sándor a Vessünk magyar vetőmagot! kampány keretében érkezett Szegedre. A decemberben indított kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar vetőmagokra. A magyar gazdák számára egyértelművé kell tenni, hogy magyar vetőmagot használjanak. Mert a magyar vetőmagok biztonságosak, kiváló a minőségük, és jól bírják a hazai klímát.

Gazdanet2012. 03. 02. péntek2012. 03. 02.
Sokat kockáztat, aki hamis magot vet!

A korábban meglátogatott vetőmag-termelő és -forgalmazó üzemek után a miniszter azért kereste fel a szegedi kutatóintézetet, hogy az ágazat összefogását megjelenítse. Azért vagyok itt, mert a magyar vetőmagágazat érdekében teljes összefogásra van szükség – mondta a tárca vezetője. A konkurencia is összehangolja a tevékenységét és reklámokkal, marketingfogásokkal hódítja meg a vásárlókat.

A magyar vetőmagágazat sikerének az alapja a méltán világhírű magyar növényfajták nemesítése, ezért minden támogatást megadunk az ágazatnak. Meg kell őriznünk előkelő pozíciónkat, hiszen Európa 3., a világ 9. legnagyobb vetőmag-exportőre vagyunk. Az a célunk, hogy növeljük a magyar vetőmagok arányát a piacon, és új fajtákkal járuljunk hozzá a korszerű, egészséges táplálkozáshoz. Megpróbáljuk visszahozni a köztermesztésbe az olyan fajtákat, amelyek feledésbe merültek, így a kölest és a hajdinát.

Szilágyi László, a szegedi Gabonakutató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az intézmény 1924 óta szolgálja sikerrel a nemesítést. Azon dolgozunk, hogy a régi, bevált magyar fajták újra elterjedjenek. Sikerünkhöz erkölcsi támogatásra van szükségünk – jelentette ki az igazgató.
A Kft. 2000 hektáron termel vetőmagot, éves árbevétele 1,9-2,2 milliárd forint, amely jog- és licencdíjakból, vetőmag feldolgozásból, értékesítésből és tudományos pályázatokból származik.

Ezek is érdekelhetnek