A kormány az élelmiszeripar konszolidációjára készül

Lényegében állami konszolidációt tervez a kormány az élelmiszeriparban, melyben akár a külföldi tőkének is szerepet szán. Erre a kilencvenes években került sor, emlékezetes volt a konzerv és tartósítóipar megmentése.

Gazdanet2012. 05. 07. hétfő2012. 05. 07.
A kormány az élelmiszeripar konszolidációjára készül

Fel kell mérni azon élelmiszeripari vállalkozások körét, amelyek megmentése állami beavatkozást igényel, és szerkezetátalakítási konstrukciókat kell kidolgozni a talpra állításukhoz - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányhatározat tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg és az MTI idézi.

A tervezet szerint fel kell mérni a jelenlegi hitelkonstrukciókat, a cégek valós hiteligényeit, ezt követően meg kell szüntetni a hitelfelvétel akadályait, és javított hitelkonstrukciókat kell kidolgozni. Az unió következő - 2014 és 2020 közti - költségvetési időszakára komplex élelmiszeripari fejlesztési intézkedéscsomagot kell kidolgozni, amit az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap finanszíroz. A tervezet rögzíti: a felmérés után meg kell jelölni azokat a szakágazatokat, amelyekbe külföldi tőke is bevonható.

Célként jelöli meg a kormányhatározat tervezete azt, hogy a beszállítók ne legyenek kiszolgáltatva a kereskedőknek, a helyi termelők lássák el a helyi közétkeztetést és vendéglátást, továbbá - szövetkezeti formában - regionális élelmiszer-feldolgozó központokat kell létesíteni. A tervezethez mellékelt adatok szerint az élelmiszeripar termelése 2000 és 2010 között 20 százalékkal csökkent, az ágazatban foglalkoztatottak száma ugyanebben az időszakban 150 ezer főről 100 ezer alá esett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek