Tehetetlenek az oroszok a legutóbbi támadással szemben!

Több százezer hektár termőföldet leptek el a sáskák Oroszország négy déli megyéjében. Ekkora sáskahad ellen még a rovarirtó szerek sem használnak.

Gazdanet2012. 05. 30. szerda2012. 05. 30.
Tehetetlenek az oroszok a legutóbbi támadással szemben!

Alighanem a korán beköszöntött meleg időjárás miatt mintegy két héttel a szokásos szezon előtt lepték el a sáskahadak a dél-oroszországi termőföldeket. Ráadásul a kártevők száma az idén nagyságrendekkel felülmúlja az előző évek átlagát – írta a hir24.hu. A helyi hatóságok rendkívüli állapot bevezetését rendelték el, és Moszkvától várnak segítséget.

Rosztov térségében az elmúlt napokban 1700 hektár gabona vált a sáskajárás áldozatává. Asztrahany megye három járásában 52 ezer hektárnyi vetést pusztítottak el a megfékezhetetlen kártevők, míg Volgográdban már a közlekedésben is gondot okoznak. A szokatlan mennyiségű sáskahad a legnagyobb pusztítást eddig Sztavropol környékén végezte. Itt 400 ezer hektárnyi vetésen észlelték a rovarok tömeges jelenlétét, ebből 135 ezer hektáron a kártevők mennyisége többszörösen meghaladta a még éppen tűrhető határértéket.

A hatóságok rovarirtó szerek permetezésével igyekeznek útját állni a sáskahadnak, több helyütt repülőgépeket és helikoptereket is bevetettek – eddig kevés sikerrel. A sáskák naponta akár 10-15 kilométeres sávban képesek elpusztítani mindent, ami számukra ehető.

Sztavropol megye kormányzója eddig 30 millió rubelt utalt ki a védekezésre a katasztrófaalapból, ám ez csupán csepp a tengerben. Az érintett országrészek Moszkvához fordultak segítségért, mivel a dél-oroszországi gabonatermés pusztulása akár az egész ország élelmiszerellátását is veszélyeztetheti. A helyi mezőgazdasági üzemek addig is csupán a mielőbbi esőben reménykednek, ami megfékezheti a sáskahad előrenyomulását.
 

Ezek is érdekelhetnek