Újabb 80-100 ezer hektárt adhat bérbe az állam

Akár 80-100 ezer ha állami földhöz juthatnak a jelenleg is futó földhaszonbérleti pályázatokon a gazdaságukat bővíteni szándékozó családi vállalkozások a következő időszakban. A zsebszerződésekben érintett vevőt, eladót, ügyvédet egyaránt 1-5 közötti elzárással büntetnék.

Gazdanet2012. 05. 22. kedd2012. 05. 22.
Újabb 80-100 ezer hektárt adhat bérbe az állam

Akár 80-100 ezer ha állami földhöz juthatnak a jelenleg is futó földhaszonbérleti pályázatokon a gazdaságukat bővíteni szándékozó családi vállalkozások a következő időszakban – nyilatkozta Szabó Csaba földügyekért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek. A felszabaduló területekről a jelenleg ezeket haszonbérben művelő, egykori állami gazdaságok mondhatnak le, amennyiben az alaptevékenységükhöz és normális működésükhöz szükséges területnél több termőföldön gazdálkodnak. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megkezdte az egyeztetést ezekkel a nagy földhasználókkal, amelynek célja, hogy önként mondjanak le a többlet termőterületről. Az így az NFA-hoz visszakerült területekre a helyben lakó családi gazdáknak pályázatot ír ki a szervezet. A miniszteri biztos elmondta, hogy a rendszerváltás után nagyjából 120 állami gazdaság alakult magáncéggé és ezek bérlik az NFA kezelésében lévő földterületek 80 százalékát (mintegy 400 ezer ha). Ezek a földhasználati viszonyok mindeddig nehezen voltak átláthatók, körüllengte őket a politika, a korrupció – jelentette ki Szabó Csaba.

2010 végére a Nemzeti Földalap elkészítette a vagyonleltárt, amelynek eredménye a 65 ezer ha állami földterületre vonatkozó haszonbérleti pályázatok kiírása. Április végéig 16 ezer ha földre kötött szerződést az NFA, összesen 426 nyertes pályázóval. A területek átlagos mérete 37 ha. Rövid úton rendezni kívánják a mintegy 1,9 millió ha-t elfoglaló osztatlan közös földterületek helyzetét is. Június 1-ig lehet a Földhivataloknál kérni a tulajdonrészek ingyenes kimérését, amire várhatóan még az ősz folyamán kerül sor.

Egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők azok a vevők, eladók, ügyvédek és közjegyzők, akik közreműködtek külföldi állampolgárok illegális földtulajdon szerzésében – mondta el Budai Gyula parlamenti államtitkár egy orosházi gazdafórumon. Fél éves türelmi idő áll majd azok rendelkezésére (azaz mentesülnek a jogkövetkezmények alól), akik önként jelentkeznek, hogy részt vettek ilyen ügyletekben. A büntető törvénykönyv ilyen irányú módosítását a parlament várhatóan még év végén elfogadja, a szigorítás 2013 júniusától lépne hatályba. Eddig tart a türelmi idő is. Az államtitkár szerint az elmúlt évtizedben összesen mintegy 17-féle módon lehetett zsebszerződést kötni, azaz ennyi lehetőség állt rendelkezésre a törvények kijátszására. Az ilyen szerződésekkel érintett területek nagysága szakértők szerint meghaladja az 1 millió hektárt – írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek