A magyar nagyüzem tényleg le van sajnálva

Tegnap Orbán Viktor kormányfő kijelentette, hogy a nagybirtok – azaz a mezőgazdasági nagyüzem - „kiegészítő elemmé szorul vissza” a kormány tervei szerint a jövő magyar agráriumában. Ezt bizonyíthatja, hogy a földtörvénnyel kapcsolatos minisztériumi egyeztetésre meg sem hívták a nagyüzemek érdekképviseletét.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 26. kedd2012. 06. 26.
A magyar nagyüzem tényleg le van sajnálva

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tiltakozik az ellen, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium nem hívta meg a magyar termőföld felét használó és hasznosító társas vállalkozások (szövetkezetek, gazdasági társaságok) érdekeit képviselő szövetséget az új földtörvény tervezet koncepciójáról június 20-án tartott egyeztetésre – jelezte közleményében a szervezet.

A MOSZ már korábban is elfogadhatatlannak minősítette, hogy a tárca az érdekeltek széles köre elől eltitkolva készítette elő a földtörvény tervezetét, amely gyökeresen átrendezné a földtulajdoni és földhasználati viszonyokat, egyértelműen a „nagybirtoknak” bélyegzett gazdaságok rovására. A minisztérium korábban semmitmondó kérdések publikálásával azt a látszatot próbálta kelteni, mintha a tervezett szabályozás valamiféle megegyezésen alapulna. A koncepció alapján nem lehet még minősíteni a tervezett szabályozásnak a jogállamisággal való összhangját, de az előkészítés módja jogossá teszi az ezzel kapcsolatos  aggodalmat, mint ahogy a mezőgazdasági termelésre, a foglalkoztatásra, az agrárexportra és a vidék népesség megtartó képességére gyakorolt negatív következményeit – olvasható a MOSZ anyagában

Ezek is érdekelhetnek