Földügy: mertek nagyot nyerni!

Feljelentést tett az LMP, az MSZP, a Jobbik földügyben. Főként arra alapoznak, amit Ángyán József volt államtitkár nyilvánosságra hozott második elemzésében, mely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei állami földbérleti pályázatokat vette górcső alá.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 10. vasárnap2012. 06. 10.

Fotó: Jari KivelŠ

Földügy: mertek nagyot nyerni! Fotó: Jari KivelŠ

Az állami földek bérbeadásának újabb skandalumait tárta fel Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár a minap. Ezek olyan szabálytalanságok, melyek alapján az ellenzéki pártok - MSZP, LMP és a Jobbik – feljelentéseket is tettek. Szerintük felmerült annak gyanúja, hogy a kedvezménnyel, 20 évre megszerezhető állami földbérletek pályázatának elbírálásakor visszaélések fordultak elő.

Ilyen például rögtön egy nyertes és egy vesztes pályázat ügye: Ángyán szerint a két pályázat szakmai terve szó szerint megegyezik. Az egyiket egy gazdálkodási tapasztalattal bíró pályázó, a másikat egy most „kezdő” nyújtotta be. Utóbbi nyert, mert a szakmai részre a maximális 150 pontból 120 pontot kapott, míg a tapasztalt gazdálkodó ugyanarra a szakmai tervezetre csupán felét, 60 pontot. Akadt nyertes, aki GYES-en lévő, műköröm-építő, korábban jogász-asszisztens kismama, korábban nem volt köze a földhöz, de van olyan is, akinek milliós adótartozása van. Mindez azonban szabályos!

Nem igazságos, nem etikus, nem a korábbi ígéreteknek megfelelő, de a jelentősen felpuhított pályáztatási feltételeknek megfelel. Így aztán Fejér megye után Borsodban is az eddig meghirdetett területek – az országos szinten beígért 65 ezer hektárból eddig csak 18 ezret adtak bérbe – több mint háromnegyede döntően nem a helyben lakó, kis és közepes családi gazdaságokhoz kerültek, hanem jól behatárolható érdekkörök kezébe. Miért? Azért, mert a feltételrendszer nem arányos az agrárpolitika sokszor hangoztatott mondandójával. Ugyan többletpont jár a fiataloknak, a helyben lakóknak vagy a szakmai ismereteknek, de az összesen adható 380 pontból ezekre sorrendben legfeljebb 10, 20 és 10 pont adható. A szintén sokat hangoztatott állattartás vállalására is csupán maximum 10 pont kapható. Ugyanakkor a már említett szakmai tervre 150 pont is megítélhető, teljesen a bíráló egyéni véleménye alapján.

Fejér megyében is nagyot szólt már, hogy a helyi, családi gazdák az eddig megítélt földek 23 százalékát tudták elnyerni, míg egy tucatnyi család a másik 77 százalékát. Borsodban ennél is nagyobb a felháborodás, ugyanis tavaly nyáron sikerült a helyi gazdáknak megállapodniuk, hogy milyen feltételek mellett pályáztassák meg a borsodi földeket. Aztán tavaly ősszel a pályázat beadási határnapján a kiírást a VM miniszteri döntése alapján, a földügyi miniszteri megbízott utasítására a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága visszavonta, és a nemzeti park igazgatóját még aznap azonnali hatállyal felmentették. A pályázat visszavonásának indoka az volt, hogy a feltételeket az Nemzeti Földalap Szervezet általános - kidolgozás alatt álló - földbérleti pályázati rendszerének szabályaival kívánják egységesíteni. E szabályok alapján aztán már nem a helyi gazdák jutottak többségében földhöz, hanem jól körülhatárolható családok, baráti közösségek.

„Feltűnő az is, hogy a kisebb területeket elnyert pályázók az összes feltételrendszernek megfelelnek, majd az egyre nagyobb területeket elnyerő pályázók felé haladva egyre több az eltérés, és egyre érdekesebbek a nyertesek. Újonnan alakult cégek, frissen odaköltözött helyiek, mezőgazdasági végzettség illetve szakmai gyakorlat hiánya, távoli szakmák művelése, sokmilliós adótartozás, végül - de nem utolsó sorban - helyben közismert politikai kapcsolatok. Okunk van tehát arra gondolni, hogy a korábbi pályázat visszavonása, és az újonnan kiírt pályázat testre szabása a helyi gazdaközösség túlnyomó többségével szemben éppen ezeknek a pályázóknak az érdekében történt.” - vonta le a következtetést Ángyán.

Nem meglepő tehát, hogy a legnagyobb területeket a Borsodi Mezőségben is éppen azok nyerték, akik sem a korábbi pályázat, sem az NFA feltételeinek nem feleltek volna meg. A teljes bérbe adott terület 51,2 %-a (1392 ha) végül is 3 olyan vállalkozáshoz került (Start 2003 Bt., Geter Farm Kft., Puszta Agro 2010 Kft.). A terület további 15,3%-át öt olyan személy nyerte el, akik korábban nem foglalkoztak mezőgazdasági tevékenységgel. A fennmaradó 33,5 %-on 13 vállalkozás és gazdálkodó osztozott.

Az összes odaítélt 2718 ha-os területből a helyi lakosok mindössze 637 ha (23,4%) föld bérleti jogához jutottak, csakhogy ebből 537 hektárt 3 nagyobb – máshol is nyertes - helyi pályázó, 100 hektárt pedig 5 kisebb helyi érdekeltség szerzett meg.


 

Ezek is érdekelhetnek