Itt a válasz Brüsszelnek!

Magyarország már korábban vállalta, hogy 2012. július 31-éig megfelel a tojótyúk ketrecek korszerűsítéséről szóló uniós irányelv előírásainak. Az ezzel kapcsolatos minapi brüsszeli figyelmeztetés nem befolyásolja ezt a vállalást – olvasható az agrártárca közleményében.

Gazdanet2012. 06. 24. vasárnap2012. 06. 24.
Itt a válasz Brüsszelnek!

A tojótyúkok védelméről szóló európai uniós irányelv szerint legkésőbb 2011. december 31-éig meg kellett volna szüntetni a hagyományos típusú ketrecek használatát. Az irányelv alapján a 350 tojótyúknál többet tartó telepeken a tyúkok 2012. január 1-jétől csak olyan ketrecekben tarthatók, amelyek bizonyos többletelőírásoknak megfelelnek.

Az új előírások maradéktalan bevezetését az EU 14 tagállama – köztük Magyarország – nem tudta határidőre teljesíteni. A tojótyúkketrecekkel kapcsolatos váltással együtt járó nehézségek miatt 2011 októberében az Európai Bizottság javasolta, hogy azok a termelők, akik még 2011-ben megkezdték az átállást, további 7 hónapos átmeneti időszakot kapjanak a hagyományos ketrecek leszerelésére.

Ennek megfelelően Magyarország akciótervben vállalta, hogy 2012. július 31-éig meg fog felelni az irányelv előírásainak. A magyar hatóság folyamatosan követi, kiemelt módon ellenőrzi az átállás folyamatát. A kötelezettségszegési eljárás idén januárban indult a tojótyúk ketrecek korszerűsítése ügyében, a mai brüsszeli döntés a külön megállapodásban vállalt határidő előtti figyelmeztetés. Magyarország tartja magát ígéretéhez, és 2012. július 31-éig végrehajtja a ketrecek korszerűsítését.

Ezek is érdekelhetnek