Kezd tombolni a fekete pálinkabiznisz!

A magánfőzött párlatok – hétköznapi nyelven pálinkák - harmadában akadtak szabálysértésre a fináncok. Tavaly ugyanez a szám csak 11 százalék volt.

Gazdanet2012. 06. 17. vasárnap2012. 06. 17.
Kezd tombolni a fekete pálinkabiznisz!

Nőtt a szabálysértések száma a házi pálinka forgalomba hozásakor - közölte Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője. A pénzügyőrök az esetek mintegy 30 százalékában tapasztaltak szabálytalanságot, ami jelentősen meghaladja a tavaly tavaszi 11 százalékot.

Suller Attila tájékoztatása szerint a pénzügyőrök tavalyhoz képest idén több jogsértést találtak a magánszemélyek által adómentesen előállított erjesztett italok, valamint a magánfőzött párlatokat ellenőrzésekor; a NAV több mint 26 millió forint bírságot szabott ki. Áprilisban és májusban elsősorban a vásártereken és -csarnokokban, piacokon, forgalmasabb közterületeken, közutakon, illetve vendéglátó-ipari egységekben, összesen 2215 helyen voltak ellenőrzések.

A pénzügyőrök az esetek mintegy 30 százalékában tapasztaltak szabálytalanságot, ami jelentősen meghaladja a tavaly tavaszi 11 százalékot. A pénzügyőrök az eljárások során 26 millió forint bírságot szabtak ki, valamint lefoglaltak egyebek mellett több mint 700 liter alkoholterméket, 21 ezer liter szőlőbort és 2600 liter sört. A közlemény szerint a pénzügyőrök a leggyakrabban adózás alól elvont jövedéki termék birtoklása, illetve igazolatlan eredetű, a címkén feltüntetettől eltérő szeszfokú alkoholtermék birtoklása miatt indítottak eljárást.

Ezek is érdekelhetnek