Kukorica, repce nyer, búza, állatok vesztenek az új uniós agrárpolitikán

Az Európai Unió 2014-től tervezett Közös Agrárpolitikája (KAP) szerint megőrizheti pozícióját az eddig kedvező helyzetben lévő hazai gabonatermesztés - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Gazdanet2012. 06. 17. vasárnap2012. 06. 17.
Kukorica, repce nyer, búza, állatok vesztenek az új uniós agrárpolitikán

Czerván György a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének közgyűlésén kifejtette: a kukorica- és a repcetermesztésre egyértelműen pozitív hatása lesz az EU új, közös agrárpolitikájának, míg a búza vetésterülete várhatóan valamelyest csökken. A sertés- és a baromfitenyésztés továbbra sem kap közvetlen támogatást - tette hozzá az államtitkár.

Czerván György emlékeztetett arra, hogy az EU az agrárforrások 2013-as nominál értéken történő befagyasztását javasolja. Ha Magyarország részesedése nem változik a források elosztásánál, akkor nem romlik az ország versenyképessége - jegyezte meg.

Az alaptámogatás hektáronként várhatóan 140-150 euró között alakul. Ez kevesebb ugyan a jelenlegi területalapú támogatásnál, azonban kiegészítő támogatásokat lehet igényelni. Ezek közé tartozik a KAP zöld komponense, ami hektáronként mintegy 80 euró. A kisgazdaságok számára üzemenként évi 1000 eurós támogatásra nyílhat lehetőség, amit Magyarországon a regisztrált termelők 40 százaléka, mintegy 70 ezer termelő választhat.

Az államtitkár úgy vélte: Magyarország az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokon keresztül az uniós tagság haszonélvezője. A magyar mezőgazdaság az unió mezőgazdaságának két százalékát teszi ki, miközben 3-3,5 százaléknyi agrár- és vidékfejlesztési támogatást kap. Ez csak az idei költségvetésben 500 milliárd forint értékű - tette hozzá az MTI szerint.

Ezek is érdekelhetnek