Muníció a génmódosított szervezetek ellen

Elfogadta az Országgyűlés a géntörvény módosítását. Lényege, hogy az unióban eddig és a későbbiekben is engedélyezett génmódosított élőlényeket ne lehessen Magyarországon termeszteni, tenyészteni.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 14. csütörtök2012. 06. 14.
Muníció a génmódosított szervezetek ellen

A géntörvény módosítása elősegíti a 2006-ban ötpárti egyetértéssel elfogadott országgyűlési határozat céljának teljesítését, a környezeti és egészségügyi biztonság növelését. Az új szabályok biztosítják, hogy az Európai Unióban jelenleg engedélyezett géntechnológiával módosított növényeket (MON810 GM kukorica és Amflora GM burgonya), illetve az Európai Unió által a jövőben esetlegesen engedélyezendő újabb géntechnológiával módosított fajtákat ne lehessen korlátok nélkül bevonni a köztermesztésbe Magyarországon. A törvénymódosítás elsősorban a géntechnológiai tevékenységgel foglalkozókat, és az ezen a területen engedélyezést és ellenőrzést végző hatóságokat érinti. Fokozott védelmet biztosít a hagyományos és az ökológiai gazdálkodásból élőknek is. A törvénymódosítás fontos eleme a természetvédelmi területek és a génbankok kiemelt védelme.

A módosítás elősegíti a gazdálkodók, a helyi közösségek, az önkormányzatok és régiók önrendelkezési jogának és vállalkozási szabadságának hatékonyabb érvényesítését azzal,hogy támogatja a GMO mentes területek kialakítására irányuló alulról jövő kezdeményezéseket. Kibővülnek az ellenőrző hatóságok intézkedési lehetőségei is, ha Magyarország területére illegális, azaz nem engedélyezett GMO-k kerülnek, vagy a már engedélyezett tevékenységeket nem az előírásoknak megfelelően végzik.

Magyarország számára stratégiai érdek az ország GMO mentességének megőrzése – állítja a Vidékfejlesztési Minisztérium és emlékeztet, hogy az új Alkotmányban is leírták: az ország GMO mentességét fenn kell tartani.

Ezek is érdekelhetnek