Nem lesz olcsóbb a kenyér

Gabona ügyben egyre érdekesebben alakul a helyzet. Miközben itthon az utóbbi 9 év legrosszabb termését aratják néhány héten belül, az árak emelkednek, illetve tartottak, addig a világpiacon esnek az árak.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 08. péntek2012. 06. 08.
Nem lesz olcsóbb a kenyér

Az idén sem lesz olcsóbb a kenyér, habár vilgászerte csökkennek a gabona árak. Itthon magasan tartott az árszint, mivel az utóbbi kilenc év legrosszabb termését kezdik aratni néhány hét múlva. Egy tonna a malmi búza 55 ezer, takarmánybúza 51 ezer, a kukorica 52,3 ezer, a takarmányárpa 50,5 ezer forint a legközelebbi lejáratokra a magyar tőzsdén. A búza esetében ez 240 forintos dollárral számolva szinte azonos árat jelent. Az európai piacot befolyásoló francia ár, ami magasan tartott. Az ok egyszerű: a vacak időjárás miatt az EU 27 tagállamában az összes búzatermelés 2012-ben várhatóan 2 százalékkal kisebb lesz, mint volt tavaly, s az idén az előrejelzés 134,6 millió tonnát mutat május végén. Az Európai Bizottság május végi jelentése szerint kukoricából ennél is sokkal kevesebb -6 százalék – terem az idén, összesen 63,7 millió tonnát várnak. Ugyanakkor a világban soha ennyi kukoricát nem vetettek, nem véletlen, hogy a várt termés is rekordot érhet el, ami lenyomja egy kissé az árakat. Ráadásul az USA agrártárcája szerint 2012. május 27-ig az elvetett kukorica a bevetett terület 92%-án (egy esztendővel ezelőtt 59%-án) kikelt, a kikelt állomány 72%-a kapott jó vagy kiváló minősítést. Ez is hozzájárul a kukorica árcsökkenéséhez.

Az európai árakra jobban kihat, hogy az idén kisebb lesz az orosz gabonatermés és export: 88,4 millió tonna betakarítása várható a tavalyi 94,2 milliót követően. Az export várhatóan 19,3 millió tonnára mérséklődik 27,4 millióról. A kivitel jó részét a búza teszi ki - 14,8 millió tonnát -, a fő felvevőpiac az idén is Egyiptom és Törökország lesz. 
Keret:
 

Ezek is érdekelhetnek