Parlagfű: még néhány nap és jön a milliós büntetés!

Júliustól akár 5 milliós büntetést is kiszabhatnak azokra a földtulajdonosokra és használókra, akik július 1-ig nem irtják a parlagfüvet!

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 23. szombat2012. 06. 23.
Parlagfű: még néhány nap és jön a milliós büntetés!

A földtulajdonosok, földhasználók június 30-ig végezhetik el a parlagfű-mentesítést bírság és egyéb szankció nélkül - mondta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese. Ha ezt követően a hatóság parlagfüvet talál a földterületen, bírságolhat, közérdekű védekezést, kényszerkaszálást rendelhet el. A bírság összege alapesetben 15 ezer forint és 5 millió forint között lehet, ismétlődéskor növekedhet. A mentesítés a földtulajdonos, földhasználó kötelessége, a felderítést a földhivatal végzi különböző módszerrel. Parlagfüves területről bejelentést bármelyik közigazgatási intézetnél lehet tenni, de célszerű rögtön a földhivatalhoz fordulni.

A parlagfű elleni védekezés fontossága bekerül a Nemzeti Alaptantervbe, folyamatosan mérik a pollenszámot, illetve a kormány a közfoglalkoztatási programjában több területen is szerepelteti a parlagfű-mentesítést – írta az MTI. A mentesség elérése hosszú folyamat, hiszen a gyomnövény magja 40 évig is csíraképes lehet. Program már van, de jóvá kéne hagyni, pénz viszont elég kevés: az agrártárca költségvetésben 79 millió forint áll rendelkezésére parlagfű-mentesítésre, és az ezzel összefüggő mérésekre, intézkedésekre, igaz a kormány ennek többszörösét fordítja erre a célra, a többi között a közfoglalkoztatás révén is.

 

Ezek is érdekelhetnek