Karantén alá vonták Sopront!

El kell égetni a beteg méhcsaládokat Sopronban, ahol nyúlós költésrothadás fertőző betegség miatt legalább augusztus 15-ig, a közigazgatási területen belül karantént alakítottak ki.

Gazdanet2012. 07. 04. szerda2012. 07. 04.
Karantén alá vonták Sopront!

Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Soproni Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala méhek nyúlós költésrothadása fertőző állatbetegség miatt augusztus 15-ig karantén alá helyezte a Sopron közigazgatási területén lévő méheket – írta a kisalfold.hu. A szigorú határozat azt jelenti, hogy ezen idő alatt az érintett területről nem szabad kivinni, és ide behozni a állatot.

A méhészeteket csak a tulajdonos, a méhegészségügyi felelős és a hatósági állatorvos látogathatja. A megtermett mézet azonban bizonyos kertek között lehet értékesíteni. Feltéve, ha lesz mit... Nagyon komoly a helyzet - jellemezte az állapotokat tömören az egyik soproni méhész. - Augusztus közepéig nem mozdulhatunk el. Amikorra, jó esetben feloldanák a zárlatot, arra már gyakorlatilag levirágzik a napraforgó. A másik nagy probléma, hogy a méheink nem gyűjtenek, mert már itt nincs mit. Így etetnünk kell. Fontos, hogyha mondjuk a karantén ideje alatt az ellenőrzések során például, ma újabb beteg családokat találnak, akkor a zárlat további hatvan nappal kitolódik. A beteg családokat el kell égetni, és ezért bizonyos összegű állami kártalanítás jár. A karanténon belül ragadt, ám egészséges családok után viszont nincs kompenzáció.

Egy nagyobb - 100 családos - termelő több millió forintos kárt kénytelen elviselni. Tegyük hozzá, ott, ahol teljesen fel kell számolni a gazdaságot, legalább három évnek el kell telnie, hogy elérjék az eredeti termelési szintet. Ez pedig családonként újabb több tízezer forint pluszkiadás jelent. A betegség a kifejlett rovarokra és az emberre teljesen veszélytelen. A baktérium a méh lárvákat támogatja meg.