Kevés lesz a búza, de nem is vártak többet

Az a csoda, hogy ennyi búza megtermett az idén – az őszi, téli aszály, a mostani kánikula, mind rontották az esélyeket. Nagyjából 3,8-4 millió tonna közé teszik az egyébként kiváló minőségű termést. A kukoricával még baj lehet.

GazdanetO. Horváth György2012. 07. 14. szombat2012. 07. 14.
Kevés lesz a búza, de nem is vártak többet

Várhatóan az előzetes becsléseknek megfelelő, mintegy 4 millió tonna étkezési búzát takarítanak be az országban az idén - mondta Czerván György az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követően.  Az agrárgazdaságért felelős államtitkár közölte: az őszi búza aratásával az elvetett - 1,081 millió hektáros - terület 72 százalékán végeztek a gazdálkodók. A termésátlag hektáronként eddig 3,7 tonna, a tavalyi 4,2 tonna után. A búza minősége jó, sok helyen pedig kiváló.
Az őszi árpa betakarításával gyakorlatilag már végeztek az országban. A 176 ezer hektáros területen 3,8 tonna volt a termésátlag hektáronként, ami a múlt évben elérte a 4,0 tonnát. Őszi árpából országosan mintegy 670 ezer tonna került a magtárakba, jobb a hozama, mint a búzának, 4 tonna jött le hektáronként. Így 3,8-4 millió tonna lehet az össztermés, amiből 1 millió mehet exportra. A búza ára július végén még 55 ezer forint volt tonnánként, mára 18 százalékkal 65000 forintra emelkedett. Az őszi árpa ára most 59500 forint. A liszt is drágulni fog, kérdés, mi lesz a kenyér árával.

A tavaszi vetésű kukorica és napraforgó hozamát még nem lehet reálisan megbecsülni, a nagy meleg jelentős károkat okozott – mondta Czerván, de hozzátette, hogy a csapadék még javíthat a helyzeten. Az ország szükségletét 4,5 millió tonna kukorica fedezné. Az elvetett 1,26 millió hektáron ez 3,5 tonnás hektáronként átlaghozammal lenne elérhető.