Agrározik a kormány

Ma egy sor mezőgazdasági kérdésben hozhat döntést a kormány. Nemvalószínű, hogy belemegy az alapvető élelmiszerek áfájának 27-ről 5 százalékra történő leszállításával együtt járó 60 milliárd forintnyi adóbevétel elmaradásba, ugyanakkor csökkenthet néhány téren az aszály okozta gondokat.

GazdanetO. Horváth György2012. 08. 29. szerda2012. 08. 29.

Fotó: Foto:Pelsoczy Csaba

Agrározik a kormány Fotó: Foto:Pelsoczy Csaba

Már az idén kifizethetik a 2013. évben átutalni szánt – de idei igénylésű és 2012. évre szól – nemzeti támogatásokat. Ez a sertés esetében 6 milliárdot jelent, a baromfinál 4 milliárdot. Az unió már hozzájárult, hogy december helyett már október közepétől – a búzavetés idején – kezdjék kiutalni a 150 milliárdnyi területalapú támogatás és 6,7 milliárdnyi tejtámogatást. Ez az egyik köre annak a segítségnek, mellyel megpróbálja a magyar kormány enyhíteni a legalább 400 milliárdos kárt elszenvedő agrárgazdaságproblémáit.

Ezen felül szóba jöhet még egyes hitelek átütemezése is: a most lejáró egy éves fizetési türelmi időt háromra emelnék egyes Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott kölcsönök esetében. A futamidőt háromról hat évre emelnék. A forgóeszköz-hiteleknél a takarmányvásárlásra használt kölcsönnél maximum 4 százalék lenne a kamat, de ennek kimenetel kétséges, mert az unió ezt akár tiltott állami támogatásként is kezelheti.

Segítség lenne, ha a sertéstartók is megkaphatnák az úgynevezett gázolaj-támogatást, vagyis igénybe vehetnék a felhasznált gázolaj után a jövedékiadó-visszatérítési lehetőséget, ami literenként 92 forint már évek óta. Dönteni kellene arról is, hogy az úgynevezett a 8,2 milliárdos agrárkár-enyhítési alapban lévő állami 4,1 milliárd forintot kiegészítené a kabinet.

Ezek is érdekelhetnek