Hamvába holt áfa-ötlet

A minap bejelentette az agrártárca államtitkára, hogy vizsgálják, bevezethető-e a fordított áfázás a sertés- és húságazatban. A szakma felhördült, s kiderült uniós szabályok miatt sem lehetséges így kifehéríteni a 30-40 százalékos feketepiaci résztől ellehetetlenülő ágazatot.

GazdanetO. Horváth György2012. 08. 24. péntek2012. 08. 24.
Hamvába holt áfa-ötlet

Aki nem tudná a fordított adózás kizárólag áfaalanyok közötti ügyletekben és csak átmeneti időre alkalmazhatja az ország, azokon a termékpályákon, ahol a termelő és fogyasztó nem áll egymással közvetlen kapcsolatban. Márpedig a sertés és hús esetében ez utóbbi kitétel nem érvényesül, vagyis kapásból el kellett volna vetni az ötletet, miszerint a gabonanövényekhez hasonlóan a húságazatban is bevetné a kormány ezt a feketegazdaság, adócsalás elleni fegyvert.
Ezzel szemben az agrártárca vidékfejlesztési államtitkára V. Németh Zsolt az egyik napilapnak azt nyilatkozta, hogy a tárca vizsgálja a szakmai szervezetek felvetése alapján a fordított áfa-fizetés lehetőségét a sertés- és húságazatban. Igaz, augusztus közepén a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), valamint a Baromfi Termék Tanács (BTT) javaslatai között szerepelt az áfa-kérdés, de nem így, hanem a 27-ról 5, vagy 10 százalékra való csökkentést javasolták, melyet gyors ütemben el is vetett a gazdasági tárca, mondván, kell az adóbevétel.

V. Németh nyilatkozatát követően az állattenyésztők felháborodtak, szerintük ugyanis tönkremennének az állattartók. Első pillanatban kissé érthetetlen, miért, de aztán kiderült, hogy a Magyar Sertéstartók Szövetsége szerint azoknak a sertéstartóknak, akik keverék takarmányt vásárolnak, a számlák után keletkező 27 százalékos forgalmi adót meg kell fizetniük az eladónak, ahogy a gyógyszer, az áram és egyéb számlák után. Ugyanakkor nettó áron kellene értékesíteni a sertéseket, ezért forráshiányosakká és állandó áfa-visszaigénylőkké válnának. Ráadásul, ha az élő állatokat nettó áron kell számlázni a húsiparnak, az felerősítené a számla nélküli sertéseladási szándékot. 

Aztán a múlt héten VM-közlemény látott napvilágot, melyből kiderült, a minisztérium nem kezdeményezi a fordított áfa bevezetését a sertéságazatban. Ezt a döntést a tárca a sertéstartókkal és a szakmai érdekképviseleti szervekkel egyeztetve, javaslataikat figyelembe véve hozta meg.”

Mondhatnánk, sok hűhó semmiért, viszont ráirányította a figyelmet ismét a sertéságazatra, mely válságban van, s a kormány még mindig nem bólintott egy 7 évre szóló terve minden részletére, s 2013-ban sem várható látványos fejlesztés, mert csupán 2,6 milliárd forint állami forrás jut e szektorra a több tízmilliárd szükséglettel szemben.