Egy hét és eldőlnek a földügyek!

Október 17-én kezdik a földtörvény vitáját a parlamentben. A Fidesz-frakciónak tetsző javaslatot egyéni indítványokkal még szétcincálhatják – írja az MTI.

Gazdanet2012. 10. 11. csütörtök2012. 10. 11.
Egy hét és eldőlnek a földügyek!

A földtörvény vitája október 17-én kezdődik az Országgyűlésben - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden, miután kormányoldali képviselőkkel egyeztetett a törvényjavaslatról. A miniszter véleményt cserélt a Fidesz mezőgazdasági kabinetjének tagjaival, majd újságírói kérdésre elmondta: a Fidesz-frakció jónak tartja a földtörvény javaslatát és támogatja. Jelezte azt is, hogy a törvényjavaslathoz a kormány a továbbiakban nem kíván módosító indítványt benyújtani, de megjegyezte, hogy a képviselők várhatóan fognak.

A megbeszélésen szóba került a birtokmaximum mérete, a helyben lakás fogalmának meghatározása, továbbá az üzemszabályozási törvény megalkotása, valamint a földtörvényben megtalálható kétharmados szabályok kérdésköre. Nem volt viszont szó a földhaszonbérlet témájáról.

Több módosító javaslat várható: ezek érintenék a családi gazdálkodók és a nagyüzemek által bérelt, illetve birtokolt termőföldek méretkorlátozását. A kormány által beadott földtörvényjavaslat kiemelt birtokméretként szabályozná a családi gazdaságokhoz tartozó földet, amelynek területe maximum 500 hektárt érhetne el. A tervezet meggátolná a birtokok elaprózódását azzal, hogy nem engedélyeznék a családi gazdaságok területéből a földértékesítést, ha azzal a birtokméret 50 hektár alá csökkenne. A haszonbérletek esetében úgy szabályozna, hogy az őstermelők legfeljebb 50 hektárt, az egyéni vállalkozók pedig 300 hektárt művelhetnének. A bérelhető területeknél előírt létszámmal kapcsolatban is várható módosító indítvány.

Ezek is érdekelhetnek