Felszámolást kértek a Gyulai Húskombinát ellen

Október 3-án nulla órától fizetési moratórium illeti meg a Gyulai Húskombinátot, miután a nyáron stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősített cég ellen felszámolási kérelmet nyújtotta be a múlt héten.

Gazdanet2012. 10. 03. szerda2012. 10. 03.

Kép: Gyula, 2009. május 12. Gyulai kolbász, Gyulai Húskombinát. Fotó: Ujvári Sándor

Felszámolást kértek a Gyulai Húskombinát ellen
Gyula, 2009. május 12. Gyulai kolbász, Gyulai Húskombinát. Fotó: Ujvári Sándor

A Gyulai Törvényszék – korábbi Békés Megyei Bíróság – erről szóló döntése kedden jelent meg a Cégközlönyben - írja az Index. A bírósági végzésből kiderül: egy budapesti székhelyű cég, az M Profood Zrt. kezdeményezte a gyulai húsipari társaság felszámolását. A rendkívüli moratórium azonban nem jelenti azt, hogy a felszámolás elkezdődött volna, derül ki a bírósági válaszból. A megyei bíróság tájékoztatás szerint „az eljárás jelen szakaszában a bíróság azt vizsgálja, hogy adós valóban fizetésképtelen-e, ahogy azt a hitelező állítja” – tájékoztatott Zámbori Tibor, a Gyulai Törvényszék elnökhelyettese.

A gyulai húsipari cég egy idén augusztus 29-i kormányrendelettel lett stratégiai vállalat. Mint ilyet, szerdától a bíróság további döntéséig rendkívüli moratórium illeti meg, és – a törvényben előírtak szerint – kijelölték rendkívüli vagyonfelügyelőjét, az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t.

„A rendkívüli moratórium a csődtörvény 69. paragrafusán (6) bekezdésén alapul, amely azt a fizetésképtelenség megállapítása iránti kérelem benyújtásához kapcsolja ” – közölte Zámbori Tibor. Tájékoztatott arról is: „a kérelem érdeme felől a bíróság külön végzésben, az adós meghallgatását, és szükség esetén bizonyítás lefolytatását követően dönt”, illetve a bíróság ekkor gondoskodik a rendkívüli moratórium megszüntetéséről vagy meghosszabbításáról is.
 

Ezek is érdekelhetnek