Hektáronként 60-61 ezer forint a támogatás - Mától 140 milliárd forint uniós pénz indul útnak!

Ma indítja útjára a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a legnagyobb összegű uniós támogatás első részletét. A területalapú pénzek összege 140 milliárdot tesz ki, amit különleges tejtámogatás 6-6,5 milliárd forintja egészít ki. Egy hektár az idén 60-61 ezer forint támogatást hozhat, ennek nagyjából felét kapják meg mától a gazdálkodók.

GazdanetO. Horváth György2012. 10. 16. kedd2012. 10. 16.
Hektáronként 60-61 ezer forint a támogatás - Mától 140 milliárd forint uniós pénz indul útnak!

December helyett mától fizethető ki több uniós tagországban, így Magyarországon is a területalapú támogatások fele. Ennek oka a kedvezőtlen időjárás. Így ma nagyjából 170 ezer gazdálkodó juthat 140 milliárd forinthoz. Ebben az összegben nincs benne az a 6-6,5 milliárd forint, amit szintén uniós engedéllyel a tejtermelők kapnak meg. Egy gazdálkodó tavaly 57-58 ezer forintot kapott kézhez egy hektár szántóföld esetében. 2012-ben a tavalyi 198 euróval szemben 214 euró, mintegy 60-61 ezer forint lesz a területalapú támogatás hektáronként.. Korábban 157 milliárd forintról volt szó, de a szeptember végi forintárfolyam erős volt, ezért a forintban kifizethető összeg némileg csökkent, néhány ezer terelőnél még adminisztrációs okok miatt nem lehet kifizetni, így most 140 milliárd kifizetése indult el, amiből 66 milliárdot utalnak el ma.

Újdonság, hogy a kifizetést nem előzte meg a gazdálkodók területadataival kapcsolatos egyeztetési roham, ugyanis azt már a tavaszi támogatásigénylést követően elvégezték. Az utóbbi években nagyjából 30 ezer esetben volt probléma a támogatás alapjául szolgáló területi adatokkal. Emiatt több ezer gazdálkodó csak késve juthatott a pénze feléhez.

A területalapú és különleges tejtámogatás második felét is utalja majd az agrárgépezet: tavaszig kell ezt megtenniük az uniós szabályok szerint.

Ezek is érdekelhetnek