Nem eszünk eleget!

Augusztusban 2,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene. A KSH tájékoztatója szerint többek között az élelmiszerboltok és a benzinkutak romló teljesítménye áll a háttérben.

GazdanetO. Horváth György2012. 10. 27. szombat2012. 10. 27.

Fotó: Foto:Pelsoczy Csaba

Nem eszünk eleget! Fotó: Foto:Pelsoczy Csaba

Augusztusban a kiskereskedelmi értékesítés volumene 2,4 százalékkal, az év első nyolc hónapjában 1,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához hasonlítva. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. augusztusban 739 milliárd forint, az első nyolc hónapban 5263 milliárd forint értékű forgalmat realizáltak. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene - az élelmiszer árak 6,3 százalékos emelkedésével párhuzamosan - augusztusban 1,5 százalékkal mérséklődött az év első nyolc hónapjában stagnált.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene augusztusban 3,5 százalékkal, az első nyolc hónapban 2,2 százalékkal maradt el az előző évitől. Augusztusban az üzlettípusok többségében csökkent a forgalom volumene. A legnagyobb mértékű visszaesés (9,3%) a bútor-, műszakicikk-üzletekben jelentkezett. A csökkenés mértéke az átlagot meghaladó volt az iparcikküzletekben (4,8%) is. A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a textil-, ruházati és lábbeli (2,6%), a gyógyszer-, gyógyászati termék- (1,9%), valamint a könyv-, számítástechnika- és egyéb kiskereskedelemben (1%) is. Ugyanakkor folytatódott a dinamikus bővülés csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (46,6%). Folytatódott - a magas üzemanyagárak mellett - az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének csökkenése, az eladások augusztusban 3,3 százalékkal, az első nyolc hónapban 2,8 százalékkal mérséklődtek. Az előző hónaphoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegében nem változott. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése stagnált, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemé 0,9 százalékkal csökkent.

 

Ezek is érdekelhetnek